Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Josipović osudio pravoslavce-ustaše

Autor: Hina (H)

18.03.2010. 23:00
Josipović osudio pravoslavce-ustaše

Foto: Vedran SITNICA



Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u odgovor episkopu Dalmatinske eparhije vladiki Fotiju ističe da najave osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju.
Odgovor hrvatskog predsjednika objavljen je na internetskim stranicama Dalmatinske eparhije, a Josipović navodi kako je upoznat sa situacijom vezanom uz najavu osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve.
Registriranje udruge hrvatske pravoslavne zajednice prije tjedan dana u Zadru najavili su članovi Inicijativnog odbora iguman Jelisej, koji dolazi iz Crne Gore, i tajnik Inicijativnog odbora Ivo Matanović i rekli da im je glavna zadaća obnoviti i oživjeti hrvatsku pravoslavnu crkvu.
“U namjeri osnivanja i registriranja Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice spomenuti gospodin poziva se na kontinuitet s Hrvatskom katoličkom crkvom utemeljenom u lipnju 1942. godine, na inicijativu Ante Pavelića, u vrijeme Nezavisne države Hrvatske. Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz toga razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju”, stoji u Josipovićevom odgovoru u kojem se podsjeća i na uvjete pod kojima se neka od vjerskih zajednica u Hrvatskoj može registrirati.
“Formulacija iz članka 3 (stavak 1) ističe da ‘vjerske zajednice u promicanju vjere i drugom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima ili drugim građanima’, što se može isčitati iz izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne crkve, u kojoj pretendira na preuzimanje članstva odnosno vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj”, ističe Josipović u svome odgovoru ocjenjujući kako se radi o neprimjerenom govoru.
“To je neprimjeren govor u zemlji u kojoj, unatoč ratnim stradanjima, ekumenski duh nije sasvim zaboravljen, a što se jasno može prepoznati i iz Vaših riječi”, upozorava hrvatski predsjednik u odgovoru vladiki Fotiju naglašavajući da će se uvijek zalagati za poštivanje ljudskih prava i zakona.
“Uvjeravam Vas da ću se uvijek zalagati za poštivanje ljudskih prava i zakona koji važe u našoj domovini, pa tako i u ovom slučaju koji Vas je opravdano uznemirio”, piše Josipović episkopu Dalmatinske eparhije, vladiki Fotiju.
Vladika Fotije prije pet dana hrvatskom je predsjedniku poslao pismo u povodu najave osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve “u nadi da će on svojim predsjedničkim autoritetom pomoći zaustaviti najavljenu registraciju” te udruge, koju Fotije ocjenjuje “militantnim i proustaškim udruženjem”.