Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Došli smo vam reći, zaokružite “ne”!

18.03.2011. 23:00
Došli smo vam reći, zaokružite “ne”!


Uvijek nas pitaju koji vam je još argument osim suvereniteta. Kao da je odricanje od suvereniteta nešto nebitno. Banaliziraju to pitanje govoreći da je ulazak u brak odricanje od suvereniteta, istaknuo je Šikić


Udruga Volim Hrvatsku NE u EU, održala je sinoć javnu tribinu na kojoj je predsjednik udruge Roko Šikić na početku izlaganja predstavio ovu udrugu i njihovu inicijativu protiv ulaska u Europsku uniju.
– Djelujemo godinu dana i prvi mjeseci našeg djelovanja su bili posvećeni probijanju medijske blokade i da bismo uopće oko sebe skupili ljude koji se usude ili odluče progovriti o ovoj temi. Tada se to zvalo pokretanje javne rasprave koja se praktički o toj temi nije ni vodila. Naši zahtjevi za pokretanje javne rasprave se tako pretvorila u artikuliranje stavova one skupine ljudi koja samtra, vjeruje i zna da je ova politika odricanja od suvereniteta, nešto što si Hrvatske ne smije i ne može dozvoliti, kazao je Šikić koji je također istaknuo:
– Osnovna poruka je da ništa nije gotovo. Sve je u našim rukama i mi smo ti koji ćemo o tome odlučiti. Ta teza da je sve već gotovo, da je sve odlučeno se pokušava prodavati kao mačak u vreći. To nije tako i o tome ćemo popričati da vidimo što je dosad potpisano i što će se dogoditi kad taj konačni ugovor bude potpisan i mi građani budemo pozvani da damo svoje mišljenje.
– Toliko su bahati i neodgovorni da ne da nam glume da su oni to pročitali, pa da znaju o čemu je riječ, nego ne poštuju niti formu pa nisu taj ključni dokument preveli na hrvatski jezik. Jednako tako nismo upućeni što su sve do sada potpisali, jer su svi ti ugovori brižno sakriveni, a svako malo u javnost procuri neki dokaz koliko su ti ugovori štetni za Hrvatsku. Stjepan Radić je govorio da ne srljamo kao guske u maglu, a ovo nije ni magla – ovo je živo blato, ustvrdio je Šikić kojeg je posebno pogodila nebriga koju su za državni suverenitet pokazali političari koji su ujedno institucije države, poput predsjednika Josipovića.
– Uvijek nas pitaju koji vam je još argument osim suvereniteta. Kao da je odricanje od suvereniteta nešto nebitno. Banaliziraju to pitanje govoreći da je ulazak u brak odricanje od suvereniteta. Kao da je riječ o dječjoj igri i kao da nije riječ o ljudima zaduženima upravo da čuvaju taj suverenitet, istaknuo je Šikić.
Na tribini su nabrojane i konkretne situacije koje bi se mogli dogoditi hrvatskim državljanima u slučaju ulaska u EU, kao što su povlašteno kupovanje zemljišta od strane stranaca, nekontrolirani izlov jadranske ribe koju će moći loviti ne samo Talijani ili Španjolci, nego ako požele i Mađari. Upozoreno je da će velika opasnost prijetiti odljevu stručne i visokoškolovane radne snage iz Hrvatske, padu mirovina i općem poksupljenju životnih troškova.
– Da bismo to spriječili trebamo koristiti ne samo svoja srca jer toga sigurno svi ovdje imate, nego i svoje znanje, svoju pamet i napraviti taj jednostavan korak, izići na referendum, zaokružiti “ne”. To smo vam došli reći, to ćemo svi zajedno napraviti i to je sve izvjesnije, kazao je Šikić.