Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sve više kumova djeci u Kongu

18.03.2011. 23:00
Sve više kumova djeci u Kongu


Nekoliko učenica u crkvi je čulo o programu pomaganja djeci u Kongu pa su svojim kolegama predložili da svi daju desetak kuna i da skupe za školovanje jednog djeteta. Učenici su se rado odazvali akciji i uplatiti smo novac pa sada čekamo da vidimo kojem ćemo djetetu postati kumovi, rekla je Ljiljana Jurlina, razrednica 4. b razreda


Učenici 4.b razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića ovih su dana skupili novac za jednogodišnje školovanje učenika iz Konga čime su postali i kumovi tog djeteta. Riječ je, naime, o programu kumstva kojeg je pokrenuo fra Ilija Barišić u Kongu. Uplatom od 50 eura omogućuje se godišnje školovanje osnovnoškolskog djeteta. Za jednogodišnje školovanje srednjoškolskog dijeta potrebno je godišnje uplatiti 100 eura, a ukoliko svojem “kumčetu” želite omogućiti visoko obrazovanje, godišnja cijena je oko 300 eura.
 – Nekoliko učenica u crkvi je čula o programu pomaganja djeci u Kongu pa su svojim kolegama predložili da svi daju desetak kuna i da skupe za školovanje jednog djeteta. Učenici su se rado odazvali akciji i uplatiti smo novac pa sada čekamo da vidimo kojem ćemo djetetu postati kumovi, rekla je Ljiljana Jurlina, razrednica 4. b razreda.
Ovi učenici, međutim, nisu jedini koji su sudjelovali u ovakvoj akciji. Naime, na zadarskom području brojne su škole, društva, udruge, župe, ali i pojedinci kumovi djeci iz Konga i na taj im način pomažu da se školuju i da izbjegnu sudjelovanje u vojsci i ratu koji je devastirao tu afričku zemlju.
Uz brojne osnovne i srednje škole i brojne župe su se angažirale za pomoć djeci u Kongu, a među njima su, primjerice, župa Sv. Frane koja školuje 82 osnovnoškolca, 17 srednjoškolaca i 3 studenta. Župa Puntamika Zadar školuje 29 učenika osnovne i srednje škole, župa sv. Stošija 67 učenika osnovne i srednje škole te studente, a župa Voštarnica ima preko 35 kumstava.
Fra Drago Ljevar, gvardijan Samostana sv. Frane rekao je da je od početka prošle godine u ovoj akciji sudjelovalo oko 111 sudionika koji su svojim prilozima omogućili školovanje djece iz Konga.
 – Prije dolaska fra Ilije Barišića na zadarskom je području bilo 15-ak kumova, a nakon promocije filma o njemu i njegovom radu u Kongu povećao se interes za pomoć djeci u toj siromašnoj zemlji, ispričao je fra Ljevar. Dodao je da su se na kumstvo odlučili brojni pojedinci koji nakon uplate dobiju sliku djeteta kojem su kumovi te brojne informacije o njemu tijekom školovanja.
Kazao je da su i mladi župe sv. Frane za korizmenu akciju prošle godine prodavali suvenire te su zaradili 6.300 kuna koje su uplatili za djecu.
 – Jedna je gospođa prošle godine čula za ovu misiju te je došla i rekla da ona ne razumije model kumstva, ali je dala 36.000 kuna koje su otišle na školovanje djece, ali i na uređenje cesta, škole, crkve, tj. prostora u kojem djeca borave, ispričao je fra Ljevar.
Zahvalio je svima koji su odlučili pomoći i omogućiti kongoanskoj djeci adekvatno školovanje te je pozvao naše sugrađane da se priključe ovoj misiji.


 FACEBOOK U SLUŽBI DOBRA




Za povećan interes za kongoansku misiju fra Ilije Barišića može, između ostalog, zahvaliti i medijima, filmu Mire Aščić, ali i internetu gdje franjevci imaju internetske stranice. Pred ovoga na facebooku postoje grupe “Budi kum djetetu u Kongu” te “Pomoć djeci Konga” na kojima svi zainteresirani mogu naći informacije kako postati kum.