Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Terkeš zabio pred odlazak u Kinu

18.03.2011. 23:00
Terkeš zabio pred odlazak u Kinu


Zadar je dočekao povratak Želimira Terkeša u momčad u nadi da će im nekad najbolji strijelac Prve HNL pomoći u prekidu neugodnog niza od tri utakmice bez postignutog pogotka. Oslobodilo je to prostor i Ivanu Santiniju koji je u prva tri kola proljeća bio jedini napadač. Ponovno se potvrdilo da Zadar s Terkešom ili bez njega nije ista momčad, respekt koji protivnički braniči pokazuju prema Terkešu daje mnogo više mogućnosti u realizaciji igračima Dalibora Zebića koji su protiv Lokomotive ostvarili prvu pobjedu u drugom dijelu sezone.
Domaćin je uspio u naumu, osvojio je tri boda baš pogotkom Terkeša, ali je nakon utakmice obznanjeno da isti igrač napušta klub. Sljedeće Terkešovo odredište je Chongqing Lifan, kineski drugoligaš, a samo ga liječnički pregled dijeli od osmomjesečnog angažmana. Napadač je u klubu od dolaska 2004. godine ostavio dubok trag, svojevremeno bio i najbolji strijelac lige, no zov inozemnog transfera jači je od želje za ostankom.
Vratimo se utakmici. Nakon deset minuta igre prva konkretnija akcija. Sve je sam napravio Santini na lijevoj strani, ali nije uspio izboriti pravu situaciju za udarac. Lokomotiva je u 25. minuti uputila prvu loptu prema zadarskom golu i nije bilo bezopasno. Poljak je pucao sa 25 metara po sredini, lopta je za malo preletjela iznad grede. Uslijedila su dva pokušaja Mršića, oba iz daljine i oba vrlo loša. Bule je tražio jedanaesterac u 31. minuti nakon što je Maruna duboko na svojoj polovici izgubio loptu. Pred Bulom se otvorio brisani prostor, no najiskusniji igrač gostiju kao da je više od ugrožavanja domaćeg vratara Gluića razmišljao o jedanaestercu i u jednom trenutku zaplovio domaćim šesnaestercem. Alen Gerek, sudac utakmice, odmahnuo je rukom na ovaj Bulin pokušaj.
Nekoliko trenutaka kasnije najbolja akcija u prvom poluvremenu. Santini je poslao pravovremenu loptu za Terkeša koji je utrčao iza leđa gostujuće obrane i krenuo sam prema vrataru Mitroviću. Međutim, zadarskom je napadaču lopta samo malo pobjegla, dovoljno da Mitrović stigne pravovremeno reagirati. Terkeš je u 34. minuti pokušao vratiti Santiniju asistenciju, izgledalo je da će i proći, no kada je Santini krenuo prema golu označeno je zaleđe.
Drugo poluvrijeme bilo je igra bez igre sve do 58. minute kada je Terkeš pao u šesnaestercu gostiju nakon dvoboja sa Bagarićem. Gerek je procijenio da nema govora o prekršaju, premda se s tribina učinilo da Bagarić baš i nije propisno zaustavio zadarskog napadača.
Jedan od malobrojnih napadačkih pokušaja Zagrepčana dogodio se u 69. minuti. Trojak je napravio pomutnju na lijevoj strani, poslao povratnu loptu ispred Gluića na koju je najprije zakasnio Bule, ali je do nje došao Samateh. Gulić je tako dobio vremena za intervenciju i uspio je blokirati Samatehov udarac. 
Zadar je nastavio napadati, iako su se prilike pred Mitrovićem rijetko događale. Jedna od situacija u kojoj je Zadar bio blizu vodstvu dogodila se u 75. minuti. Na jednu „svijeću” istrčao je vratar Mitrović, no nije dobro reagirao. Lopta je došla do Terkeša koji je iz teške situacije s lijeve strane uspio pucati, ali Mitrović je obranio.  Pet minuta kasnije Zadar je poveo i ušao u mirniju završnicu utakmice. Posljednjih deset Lokomotiva je igrala kao i prethodnih 80 minuta, bez ozbiljnijih napadačkih pokušaja i Zadar je uspio sačuvati tri boda.


 ZADAR – LOKOMOTIVA 1:0


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 500. Sudac: Alen Gerek (Zabok) 6. Pomoćnici: Grgec (Bistra), Novosel (Vrbovec). Strijelac: 1:0 Terkeš (80′). Žuti kartoni: Puljić, Gluić (Zadar); Bagarić, Atta (Lokomotiva).
ZADAR: Gluić 6, Skočibušić 6,5, Puljić 6, Con 6,5, Maruna 6, Pezo 6,5, Surać 6,5 (od 90′ Banović -), Mršić 6, Vasilj 6 (od 72′ Ćurjurić -), Terkeš 7 (od 90′ Bilaver), Santini 6,5. Trener: Dalibor Zebić.
LOKOMOTIVA: Mitrović 6, Horvat 5,5 (od 46′ Samateh 5), Bagarić 5, Atta 5 (od 65′ Boras 5), Pivarić 5, Sopić 5, Poljak 5, Sesar 5, Mlinar 5, Bule 5, Trojak 5,5 (od 75′ Dodo -).  Trener: Krunoslav Jurčić.




 GOL


80′ – Santini je glavom odnio loptu i poslao ju u prazan prostor gostujućeg šesnaesterca u koji je utrčao Surać. Zadarski je kapetan iz teške situacije uspio uputiti udarac koji je Mitrović zaustavio. No, lopta se odbila do Terkeša koja je ostao sam na desetak metara od gola. Neometanom Terkešu nije bilo teško pogoditi praznu mrežu.