Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učeničke torbe preteške, ali bez ozbiljnijih posljedica

18.03.2012. 23:00
Učeničke torbe preteške, ali bez ozbiljnijih posljedica


Bilježnice i radne bilježnice, knjige, pernice, užine, sportska i likovna oprema – sve to ostaje u torbama učenika najčešće čitav školski dan
Niz studija pokazao je da učeničke torbe teže između 4 i 7,7 kilograma što je između 10 i 17 posto težine učenika u dobi između 12 i 14 godina, zbog čega se djeca znaju žaliti na bolove u leđima, piše britanski list Guardian, dodajući da teške torbe ipak ne uzrokuju trajnije probleme s leđima u kasnijoj dobi.
Bilježnice i radne bilježnice, knjige, pernice, užine, sportska i likovna oprema – sve to ostaje u torbama učenika najčešće čitav školski dan.
Znanstvenici su u najnovijoj studiji provedenoj na 1.403 španjolske djece u dobi između 12 i 17 godina, objavljenoj prošloga tjedna u Archives of Disease in Childhood, pokazali da 61 posto torbi prelazi 10 posto učeničke težine i da se ta djeca češće žale na bolove u leđima od djece koja nose lakše torbe.
Međutim, iako teške torbe utječu na način na koji djeca hodaju, jer primjerice mijenjaju kut između glave i vrata, ramena postaju asimetrična i mijenja se način hoda – nema dokaza da uzrokuju bilo kakve trajnije deformitete poput skolioze.
Postoje neki dokazi da ljudi koji imaju bolove u leđima kada su mladi imaju povećan rizik i u odrasloj dobi. Međutim, mladi teško definiraju bolove u leđima, a nekad su u igri i emocionalni čimbenici – ako dijete nije sretno u školi, težinu torbe osjećaju većom.
Osim toga, mladi često osjećaju bolove u leđima i zbog sjedilačkog načina života, pred računalima i televizorom, uz premalo kretanja.
U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se nepotrebne stvari iz torbi izvade, da mladi nose torbe na leđima s remenima koji se mogu prilagoditi, a još je bolje da imaju i remen oko kukova. Torbe koje se nose preko ramena uzrokuju više bolova. Pri pakiranju treba voditi računa da su najteži predmeti u torbi smješteni uz sama leđa, dodaje se u članku u Guardianu.