Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bujićeva “djeca” zakoračila u svijet

Autor: Valentina Mlađen

18.03.2013. 23:00
Bujićeva “djeca” zakoračila u svijet

Foto: Mario PADELIN



Kako je kazao Nezirović, udruga je nastala na inicijativu jednog od dvojice filipjanaca u njoj, Elvisa Serdara, a ostale članove sretno je spojio pokojni Goran Bujić, dugogodišnji urednik kulture u Zadarskom listu


Zadarski pisci okupljeni u Udrugu “ZaPis” predstavili su u šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šišgorić” svoju prvu zajedničku zbirku priča “Samo ti pričaj”. Bilo je to ujedno i prvo službeno predstavljanje ZaPisove zbirke koju će u Zadru promovirati tijekom manifestacije “Zadar čita” Gradske knjižnice Zadar.
Kao što je to uobičajeno za književna predstavljanja knjižnica nije bila dupkom puna, ali oni koji su odlučili svoju večer provesti u društvu zadarskih pisaca nisu požalili. Naime, predstavljanje udruge i knjige potaknulo je na razgovor i o nekim problemima koji danas muče sve one koji se bave pisanjem, ali i problem hiperprodukcije i samoizdata bez ikakvog kritičkog aparata pri čemu teško isplivavaju na površinu oni najkvalitetniji.
Na upit moderatorice prof. Stanislave Aras, predsjednik udruge Robert Nezirović prisjetio se ZaPisovih početaka. Kako je kazao Nezirović, udruga je nastala na inicijativu jednog od dvojice Filipjanaca u njoj, Elvisa Serdara, a ostale članove sretno je spojio pokojni Goran Bujić, dugogodišnji urednik kulture u Zadarskom listu. Od 2007. godine kada je udruga osnovana, pa do danas ona broji 13 članova, a iza sebe bilježi nastupe i gostovanja brojnih poznatih hrvatskih pisaca, ali i vlastita gostovanja od Zagreba pa sve do Istre.
Tijekom večeri razgovaralo se i o tome na koji način je ZaPis utjecao na Zadar i uopće koliko je opravdano postojanje udruge takvog karaktera.
Kako su ZaPisci u Šibenik došli predstaviti svoju zbirku tijekom večeri bilo je riječi i o samim pričama koje su sadržane u njoj, a koje osim Zadra u kojem su nastale, i ZaPisa, povezuje upravo odrednica stilske različitosti.  U zbirci je okupljeno 12 priča autora: Maria Padelina, Nikoline Dolfić, Elvisa Serdara, Tihane Gambiraža, Želimira Periša, Valentine Mlađen, Ivana-Boška Habuša, Vlatke Basioli, Roberta Nezirovića, Andreje Malta (Jezeršek), Ive Pejković i Igora Eškinje. Priče u knjizi dodiruju različite teme, od aktualnih problematika kroz komičnu (Eškinja) ili ozbiljnu vizuru (Dolfić, Mlađen), osobnih sudbina (Serdar, Habuš, Periš), intimnih drama (Gambiraža, Pejković, Malta), zadirući do fantastike (Nezirović, Basioli) ali i apsurda (Padelin). Urednik zbirke je Želimir Periš.
Na kraju predstavljanja Igor Eškinja pročitao je priču iz zbirke koja je nasmijala okupljene i poslužila kao dobar uvod u opušteno druženje nakon predstavljanja.