Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Gorivo kontroliraju samo oni koji nam ga i prodaju

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

18.03.2013. 23:00
Gorivo kontroliraju samo oni koji nam ga i prodaju

Foto: FaH



Niti jedan propis ne kaže da se proizvođači goriva moraju koristiti uslugama neovisnih laboratorija koji mogu potvrditi ili demantirati ono što proizvođači tvrde – da je njihovo gorivo kvalitetno i ispravno


Prema neslužbenim informacijama, Državni inspektorat, ovlašten za uzorkovanje i ispitivanje naftnih derivata na benzinskim crpkama, ove godine raspolaže sa čak 70 posto manjim sredstvima za ispitivanje kvalitete goriva koje se prodaje na benzinskim crpkama u Hrvatskoj. Je li to doista tako, u Državnom inspektoratu našem listu nisu odgovorili, no uzme li se u obzir i činjenica da nitko drugi, osim proizvođača i distributera goriva samih, njihovo gorivo ne kontrolira, postavlja se pitanje što nam se, zapravo, skupo prodaje na benzinskim crpkama.
U Hrvatskoj, naime, niti jedan propis ne kaže da se proizvođači i distributeri goriva moraju koristiti uslugama vanjskih, neovisnih laboratorija kojih u Hrvatskoj ima nekoliko, a koji mogu potvrditi, ili demantirati ono što proizvođači tvrde – da je njihovo gorivo kvalitetno i ispravno. Proizvođač, naime, svoje gorivo testira samo u vlastitom laboratoriju koji jest certificiran za takve testove, ali je i u vlasništvu istog tog proizvođača.
Prema odgovoru Državnog inspektorata našem listu, prošle su godine državni inspektori na benzinskim crpkama uzorkovali svega osam uzoraka benzinskog i dizelskog goriva, od kojih jedan uzorak benzinskog goriva nije odgovarao propisanim graničnim vrijednostima.