Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kako doći do studentskog kredita britanske vlade?

Autor: Valentina Mlađen

18.03.2013. 23:00
Kako doći do studentskog kredita britanske vlade?

Foto: Marin GOSPIĆ



Ulaskom u Europsku uniju od ove godine i hrvatski studenti maju pravo na povoljne studentske kredite koje dodjeljuje britanska vlada.
– S obzirom da Hrvatska početkom srpnja ulazi u Europsku uniju za hrvatske studente to je odlična prilika s obzirom da većina skandinavskih zemalja nudi besplatno školovanje, odnosno studij. Trenutno su za sve studije pri kraju prijave za upis u slijedeću školsku godinu, a prezentacija je ovaj put vezana uz Veliku Britaniju gdje studenti imaju priliku dobiti studentske kredite, odnosno imaju mogućnost da im britanska vlada financira studiranje, kaže Ivana Tihi iz tvrtke BHV Education. Studenti u tom slučaju imaju praktično besplatno školovanje, a kredite vraćaju po završetku studija i to tek kada se zaposle i ukoliko zarađuju više od 21 tisuću funti godišnje. Kredit se vraća na način da ako primjerice ostanu živjeti i raditi u Velikoj Britaniji te imaju plaću od tisuću funti mjesečno postotak je takav da studenti otplaćuju 30-ak funti mjesečno.
Mogućnost kredita je samo za dodiplomske studije jer je cilj da studenti dobiju diplomu, pojašnjava Tihi napominjući da po završetku i za vrijeme studija imaju priliku raditi u Britaniji.