Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vlada razmatra projekt proizvodnje dijelova za solarne elektrane u Obrovcu

18.03.2017. 23:00
Vlada razmatra projekt proizvodnje dijelova za solarne elektrane u Obrovcu


Realizacija ovog projekta osigurala bi 300-400 radnih mjesta, a očekuje se da će kroz mjesec-dva tvrtka Fassa Bartolo od Ministarstva graditeljstva dobiti građevinsku dozvolu za svoju investiciju
Svečanom sjednicom gradskog vijeća jučer je u Obrovcu obilježen blagdan sv. Josipa i Dan grada Obrovca. Bila je to prilika za gradonačelnika Antu Župana da predstavi rezultate rada gradske uprave u proteklom jednogodišnjem razdoblju pa je gradonačelnik podsjetio da je Grad Obrovac prije dvije godine počeo dugi i skupi postupak obnove objekata u staroj gradskoj jezgri. Sve je to, kako kaže Župan, na tragu potpune restitucije nekadašnjeg izgleda Obrovca, a nakon svečane sjednice, gosti i uzvanici obišli su staru gradsku jezgru.
– Što se tiče drugih projekata, pri završetku je izgradnja groblja u Gornjem Karinu. Počeli smo sanaciju vodovoda u Bogatniku. Naručili smo i bit će ubrzo postavljena brončana skulptura sv. Jure ispred crkve u Kruševu. U okviru programa prekogranične suradnje, odobrena je investicija za izgradnju široke šetnice od Obrovca do prvih slapova Jankovića buka, kao i dio jugoistočno od slapova dodatne turističke šetnice, što čini ukupnu duljinu od 6.000 metara, nizao je obrovački gradonačelnik.
Sanacija pročistača
Ministarstvo turizma i Grad Obrovac osigurali su sredstva za moderno uređenje plaže u Gornjem Karinu. U tijeku je postupak javne nabave, a izgradnja će početi idući mjesec.
Hrvatske ceste ovih će dana po svom projektu sanirati oštećenja na mostu u Obrovcu, a za odlagalište otpada Kljakovača pokrenut je postupak javne nabave, te po odabiru izvođača počinje sanacija koja će potrajati ovu i sljedeću godinu.
– Pročistač u Novom naselju Karin Gornji izgrađen je u programu stambene obnove. Kad je uređaj stavljen u funkciju uočeni su propusti koji s razlogom frustriraju mještane. Grad Obrovac je izradio projekt sanacije. Ovih će dana biti raspisan natječaj pa uskoro očekujemo rješenje ovoga velikoga problema. Isto tako, skupa s Ministarstvom kulture, pokrenuli smo sanaciju Fortice. Završen je projekt za izgradnju vodovoda u Kruševu za dio Kobljani. Iza toga smo naručili projekt za vodovod u Bilišanima, a u protekloj godini sanirali smo četiri kilometra nerazvrstanih cesta, nastavio je Ante Župan.
Zelena energija
Na javnom uvidu je i prostorni plan uređenja Grada Obrovca. U prošloj godini je donesen jedan urbanistički plan uređenja, dva su trenutno u izradi, a završena je i nova katastarska izmjera za naselja Gornji Karin i Vrulje. Za katastarsku općinu Obrovac izvršeno je snimanje te je otvoreno izlaganje pred katastarskom i sudskom komisijom.
Za katastarsku općinu Kruševo u tijeku je postupak javne nabave za izvođača nakon čega će započeti snimanje.
– Za dva vjetroparka ukupne instalirane snage 60 MW ishođene su građevinske dozvole. U prethodnom periodu izgrađena su i stavljena u funkciju dva vjetroparka instalirane snage 58 MW. Tvrtka Fassa Bartolo predala je Ministarstvu graditeljstva zahtjev za građevinsku dozvolu i očekuje se da će je dobiti kroz mjesec-dva. Nakon toga, ništa ne stoji na putu početka gradnje i realizacije dugo očekivane investicije. Prošle godine najavili smo namjeru instituta Fraunhofer iz Njemačke da preko svoje tvrtke Vallis Solaris u Obrovcu pokrene proizvodnju dijelova za solarne elektrane. S obzirom na veličinu investicije, okolnosti projekta se razmatraju na Vladi RH. Realizacija ovog projekta osigurala bi 300-400 radnih mjesta, najavio je obrovački gradonačelnik.
Prijateljstvo Obrovca i Zagreba
Župan je s govornice obećao i izgradnju županijske ceste Žegar – Ervenik, županijske ceste u Kruševu – Otišina, priobalne ceste u Karinu Gornjem, kao i lokalnu cestu Krupa – Golubić te izgradnju kolektora i pročistača u Obrovcu i opremanje crpne stanice. Obećana je i znatno opsežnija obnova zaštićene stare jezgre u Obrovcu. Na sva ta gradonačelnikova obećanja nastavlja se proširenje groblja u Obrovcu, izgradnja mrtvačnice i ogradnog zida groblja u Žegaru, obnova stare vodenice kraj Manastira Krupa i izgradnja parkinga u Karinu Gornjem.
Na proslavu Dana grada stigao je i predsjednik Skupštine grada Zagreba Andrija Mikulić koji je za sljedeći tjedan najavio pismo namjere s namjerom potpisivanja povelje o prijateljstvu Obrovca i Zagreba.
Na svečanosti su nastupili ansambl Dalmatino iz Murtera te KUD Ruža hrvatska iz Gornjeg Karina.


Besplatan vrtić i stipendije za sve obrovačke studente


Kako je istaknuo jučer gradonačelnik Župan, u području socijale, Grad Obrovac plaća sve troškove vrtića, pa je tako Dječji vrtić u Obrovcu besplatan. Preko programa Pomoć u kući, za svaki Božić i Uskrs 700 staračkih obitelji dobiva prigodne poklone. Učenici srednje škole Obrovac dobivaju od Grada Obrovca besplatne knjige, a Grad stipendira i sve studente s područja grada.
– Trenutno dajemo 62 stipendije, tako da više dobiju oni koji imaju bolje rezultate. To se pokazalo kao dobra mjera. Po ispitnim rezultatima za prošlu godinu imamo preko 20 posto studenata s prosječnom ocjenom iznad 4,5. To su daleko natprosječni rezultati na državnoj i regionalnoj razini. Zbog svega toga, predložit ću Gradskom vijeću da od iduće studentske godine povećamo studentima stipendije za 100 posto, obećao je gradonačelnik Obrovca.




Nagrada za životno djelo Marinku Oluiću


Prof.dr.sc. Marinko Oluić, Šimun Bašić i Mateja Brkić ovogodišnji su dobitnici nagrada Grada Obrovca. Prof. dr. Marinko Oluić, inače istaknuti hrvatski geolog, dobio je Nagradu za životno djelo. Šimun Bašić dobio je godišnju nagradu za stvaralački rad iz područja stočarstva, a još jedna nagrada za stvaralački rad pripala je studentici medicine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Mateji Brkić koja već dvije godine zaredom ima prosjek ocjena 5.0. Nagrade im je uručio gradonačelnik Ante Župan.