Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Na Plovaniji proslavljen blagdan sv. Josipa

19.03.2018. 19:47
Na Plovaniji  proslavljen blagdan sv. Josipa


Blagdan sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, proslavljen je svečano u istoimenoj crkvi na Plovaniji. Središnje misno  slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je stavio sve pod zaštitu sv. Josipa zazivajući njegov zagovor za obitelji koje je  nazvao crkvom u malome.
– Danas, dok ovdje slavimo sv. Josipa, misao mi ide na jedno pismo koje sam dobio u Dubrovniku kad je bio Papa. Pisac anonimni mi piše kako  sam lijepo zborio kako smo mi Hrvati Marijin narod i narod sv. Petra. Veli, zaboravili ste reći kako smo mi štovatelji sv. Josipa. Evo, danas to ispravljam i ističem kako smo odani štovatelji sv. Josipa, a to pokazuje i odluka Hrvatskoga sabora 1687. kad je on proglašen zaštitnikom Hrvatske.  On je trajno suvremen svetac, obiteljski svetac, osjećamo ga kao svoga,  kazao je nadbiskup,  posebno ističući njegov odnos prema radu i obitelji.  Napomenuo je kako se u našem vremenu ne cijeni osobni rad, već trka  za lakom i brzom zaradom.
– Josip se pokazuje kao uzoran radnik, koji vlastitim radom zarađuje  svoj kruh. U ovo vrijeme, kada je molitve sve manje, kad se žrtva ne cijeni. Užasne stvari koje se događaju ne rješavaju se međunarodnim zakonima, ni konvencijama, već nečim drugim. Josip je primjeran radnik, dobar uzor i zaštitnik obitelji. Šutljiv svetac, pisci ga u Bibliji opisuju kao  onoga koji je slušao, činio ono što je Bog od njega tražio, istaknuo je  među ostalim zadarski nadbiskup napominjući kako ga na slikama nalazimo kao uzornog radnika, brižnog oca i onoga koji je uz bolesničku postelju.