Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Devet novih vjetroelektrana na Ravnama

Autor: Alenka Festini

18.04.2010. 22:00
Devet novih vjetroelektrana na Ravnama

Foto: Alenka FESTINI



Kako nam je potvrdio Tonći Panza, direktor tvrtke “Adria Wind Power”, koja je na Pagu sagradila prvi sustav vjetroelektrana u Hrvatskoj, predani su svi zahtjevi za drugu fazu gradnje na području Ravne – Trenutačno se radi analiza priključka na mrežu HEP-a, a u postupku je dobivanje lokacijske dozvole za postavljanje još devet vjetroelektrana na brdu Ravne gdje se već nalazi vjetropark, kazao je Panza
 Nad gradom Pagom uskoro će biti postavljeno još devet vjetroelektrana.
S postojećih sedam vjetropark na brdu Ravne nad Pagom imat će ukupno 16 vjetroelektrana.
Kako nam je potvrdio Tonći Panza, direktor tvrtke “Adria Wind Power”, koja je na Pagu sagradila prvi sustav vjetroelektrana u Hrvatskoj, predani su svi zahtjevi za drugu fazu gradnje na području Ravne 1.
– Trenutačno se radi analiza priključka na mrežu HEP-a, a u postupku je dobivanje lokacijske dozvole za postavljanje još devet vjetroelektrana na brdu Ravne gdje se već nalazi vjetropark. Za sada ne možemo precizirati kada će ta procedura biti završena. No ipak s malim optimizmom očekujemo pozitivne odgovore. Ako sve bude u redu, na jesen bismo krenuli sa zaključivanjem financijske konstrukcije, a postavljanje devet novih vjetroelektrana moglo bi krenuti sljedeće godine, rekao je Panza.
Godišnje 15 milijuna kilovata struje
Podsjetimo da se ideja o izgradnji vjetroparkova na Ravnama rodila još 1998. godine, kada su na ovom brdu postavljeni mjerni instrumenti za praćenje brzine i smjerova vjetra.
Vrijednosti koje su izmjerili instrumenti dokazale su da je Pag pogodno područje za izgradnju vjetroelektrana te da će cijeli sustav davati optimalne rezultate. Da je tomu doista tako, u praksi se potvrđuje od veljače 2005. godine, kada su paške vjetroelektrane puštene u rad. Tada su prema potrošačima, odnosno HEP-u, koji preko svoje mreže distribuira struju proizvedenu od vjetra, iz paškog vjetroparka krenuli prvi kilovati električne energije.
Sustav od sedam vjetroelektrana ukupne snage 5,95 megavata, tipa Vestas V52 pojedinačne snage 850 kilovata besprijekorno radi već punih pet godina. Visina stupa svake turbine iznosi 49 metara, a promjer rotora 52 metra. Vjetroelektrane godišnje u HEP-ovu mrežu donesu 15 milijuna kilovata električne energije.
Vrlo su uočljive kao najviše građevine na otoku, a vjetroelektrane poglede plijene i svojom aktraktivnom elegancijom.
Kako nas je informirao Panza, devet novih vjetroelektrana na Ravnama bit će gotovo identične kao sedam postojećih. Vjetropark bi u konačnici trebao imati snagu od 13,6 megavata.
Važno je reći da je tvrtka “Adria Wind Power” uložila velika sredstva u uređenje makadamskog puta od državne ceste D-106 prema brdu Ravne te kroz cijeli vjetropark i to u duljini od oko 2 kilometra.
Impresivni vidici
Ovaj put ne samo da je nužan za odvijanje radova i održavanje vjetroelektrane, nego je postao zanimljiv i mnogim turistima koji na brdo Ravne dolaze biciklom, vozilom ili pješice.
S ove lokacije koja doslovce izgleda poput platoa na kršu, ima se puno toga zanimljivog za vidjeti.
Uz impresivne i visoke vjetoelektrane te male ovce koje spretno skačući po škrapama traže vlas kadulje ili neke druge travke, s jedne strane Ravne pogled puca prema gradu Pagu, bazenima soli, Viru i otocima zadarskog arhipelaga, a s druge strane prema Velebitu i Velebitskom kanalu. Danas je vjetropark na Ravnama dio otočnog krajolika, turistička atrakcija, a fotografije vjetroelektrana nalaze se u turističkim prospektima i razglednicama Paga.
Stoga nimalo ne čudi da mnogi gosti među ostalim paškim atrakcijama rado posjećuju upravo tu lokaciju.