Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Galovački vatrogasci bez općinske potpore

Autor: Velimir Brkić

18.04.2010. 22:00
Galovački vatrogasci bez općinske potpore

Foto: Velimir BRKIĆ



Na prigodnoj svečanosti u osnovnoj školi u Galovcu u subotu kasno poslijepodne dodijeljene su priznanja-diplome o završenom vatrogasnom tečaju za 27 članova DVD-a “Sveti Mihovil – Galovac”. Kandidati su pred ispitnom komisijom uspješno pokazali stečena znanja za djelovanje u požarnim i tehničkim intervencijama. U nazočnosti predsjednika DVD-a Rafaela Burčula diplome su uspješnim polaznicima tečaja uručili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Kažo Kolanović. Svečanosti nije nazočio nitko iz galovačkog općinskog čelništva, ni načelnik Slavko Šare niti njegov zamjenik Filip Nadinić te ni predsjednik OV-a Petar Burčul.
– Još dvadesetak Galovčana iskazalo je interes za rad u DVD-u. Sve to nije dovoljno za razumijevanje općinske vlasti koja je po zakonu dužna skrbiti o DVD-u. Iskreno nam je žao, ali moram ustvrditi kako zasad nemamo potporu od općinskog načelnika, ali ni njegovu suglasnost kojom treba potvrditi zapovjednika DVD-a Miroslava Kovača, istaknuo je predsjednik Rafael Burčul čestitajući članovima DVD-a na položenom vatrogasnom tečaju kojeg je organizirala Vatrogasna zajednica Zadarske županije.
Zastarjela cisterna i 15-ak naprtnjača
Galovački DVD zasad će raspolagati s poprilično starim kamionom MAN, odnosno cisternom nosivosti 2.000 litara vode te s 15-ak naprtnjača V-25 koje je ovom 10 mjeseci starom DVD-u ustupila Javna vatrogasna postrojba Zadar i županijska Vatrogasna zajednica.
– Dobrovoljno vatrogasno društvo ne može opstati bez pomoći lokalne uprave i samouprave koje je po Zakonu o vatrogastvu dužne skrbiti o vatrozaštiti. Zasad je u Zadarskoj županiji ostala tek općina Vir koja nema svoj DVD, iako ljeti broji možda i 50.000 stanovnika. Neke općine, pak, dobrovoljno vatrogasno društvo imaju, ali samo na papiru, naglasio je Šoša dodajući kako čelnici općina moraju znati da su i oni odgovorni dogodi li se tragedija, koju se moglo izbjeći da su se poštovale zakonske norme.
Općine koje imaju proračun do pet milijuna kuna obvezne su izdvajati za vatrogastvo pet posto proračuna, a one s većim proračunom imaju i veća davanja.
– Apeliram na inspekcijske službe i načelnike da rade svoj posao. Unatoč kornatskoj tragediji, čini se, nitko od odgovornih nije izvukao pouku, poručio je Šoša koji je pritom poželio što prije i što učinkovitije rješavanje ove svojevrsne pat pozicije u galovačkoj vatrozaštiti.
Općine moraju imati učinkovite službe
Šoša, potom i Kolanović u svojim su prigodnim obraćanjima ustvrdili kako gradovi i općine imaju zakonsku obvezu ustrojavanja učinkovite vatrogasne službe te naglasili kako vatrogastvo nije politička ustanova već je ono u DVD-ima uspostavljeno na bazi dragovoljnosti i volonterstva bez obzira na politička uvjerenja.
– Ako općinske uprave u ova recesijska vremena i nemaju dovoljno novca načelnici su dužni posredovati, lobirati za dobivanje vatrogasnih vozila kao što su nedavno uspješno učinile Općine Starigrad i Lišane Ostrovičke, istaknuo je Kolanović dodajući kako će Vatrogasna zajednica pomoći od edukacije do nabavke vatrogasne opreme, u okviru svojih mogućnosti.
Nakon svečanosti na obiteljskom seoskom gospodarstvu “Markica” u galovačkim Jošanima upriličen je prigodan domjenak.


Šare: Stranački DVD


O razlozima svog nedolaska na svečanost galovačkog DVD-a načelnik Slavko Šare tek je kratko obrazložio.
– U procesu demokracije u Republici Hrvatskoj i političke stranke mogu imati svoj DVD tako i stranka HDZ, rekao je Šare, načelnik iz redova HSS-a.