Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Petorica mladića počinila ukupno 295 prekršaja

Autor: Suzana Bandić

18.04.2010. 22:00
Petorica mladića počinila ukupno 295 prekršaja

Foto: Filip BRALA



Apsolutni rekorder crne liste s 91 prometnim prekršajem je 21-godišnji M.M. sa zadarskog područja koji je 38 puta uhvaćen za upravljačem prije nego je položio vozački ispit, 24 puta u neregistriranom vozilu, a 29 puta bez zaštitne kacige
Pet vozača, rekordera crne liste Prometne policije u Zadru, u posljednje su tri godine na području PU zadarske počinili ukupno 295 prekršaja upravljajući automobilima i motociklima, a apsolutni rekorder među njima na kojega otpada četvrtina tih prekršaja je 21-godišnji M.M sa zadarskog područja.
Policajci su “nestašnog” 21-godišnjaka u tom vremenu uhvatili u prekršaju čak 91 put od čega 38 puta prije nego je položio vozački ispit i stekao vozačku dozvolu, 24 puta je zatečen za upravljačem neregistriranog vozila i 29 puta bez zaštitne kacige. Drugo mjesto na neslavnoj listi zauzeo je godinu dana mlađi M.P..
Odbio alkotest 17 puta
Prema policijskim statistikama on je u posljednje tri godine počinio 60 prometnih prekršaja. Policajci su ga tri puta uhvatili za upravljačem dok je bio po utjecajem alkohola, a 17 prekršajnih prijava zaradio je jer je odbijao alkotestiranje. Isti mladić 22 puta je zaustavljen u vrijeme dok nije imao položen vozački ispit, a osam prekršaja evidentirano mu je zbog upravljanja neregistriranim vozilom. Osim toga, 20-godišnjak je deset puta prekršajno prijavljen jer je vozio motocikl bez zaštitne kacige, no u tom ga je prekršaju za polovinu premašio neslavni vozač broj tri identičnih inicijala koji je 15 puta kažnjen zbog istog prekršaja.
Riječ je o M.P. koji je sa svega 19 godina uspio skupiti 53 prometna prekršaja. Sedam je puta kažnjen zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 20 prekršaja je napravio vozeći bez vozačke dozvole i 11 zbog vožnje neregistriranim vozilom.
Četvrto mjesto na crnoj listi neslavnih vozača zauzeo je 22-godišnji J.P. koji je počinio ukupno 48 prometnih prekršaja. Mladić je tri puta zaustavljen dok je vozio u alkoholiziranom stanju, a isto toliko i bez vozačke dozvole. Čak 17 puta uhvaćen je za upravljačem neregistriranog vozila, a 13 puta policajci su ga zatekli na motociklu bez zaštitne kacige. Zbog svih tih prekršaja bila mu je privremeno oduzeta vozačka dozvola što on nije poštovao pa je zaradio i 12 prekršajnih prijava zbog vožnje u vrijeme zabrane.
Svega pet prekršaja manje ima njegov vršnjak D.G. kojega su policajci u prekršaju uhvatili 43 puta od čega je 10 prekršajnih prijava zaradio jer je vozio pod utjecajem alkohola, 16 zbog upravljanja prije nego je položio vozački ispit i 17 zbog nekorištenja zaštitne kacige.
Policajci u “lovu” na recidiviste
– Iz navedenih podataka razvidno je da su prometni prekršitelji najčešće oni koji upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i s neregistriranim vozilom i to najčešće u kombinaciji sa upravljanjem vozilom pod utjecajem alkohola – izvjestla je zadarska policija koja kontinuirano prati upravo vozače koji učestalo krše prometne propise. Prema njima prometni policajci poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera, a prioritet kod vozača-recidivista daje se najtežim prometnim prekršajima kao što je vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna ili neprilagođena brzina, upravljanje neregistriranim vozilom, upravljanje vozilom u vrijeme zabrane kao i upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, stoji u policijskom izvješću u kojemu još naglašavaju i to da svi prometni prekršitelji ostaju bez vozačke dozvole kada upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili se odbiju podvrći ispitivanju ili stručnom pregledu, kada nemaju pomagala navedena u vozačkoj dozvoli te kada upravljaju vozilom kao mladi vozači.
– Jedna od temeljnih zadaća i smjernica prometne policije za ovu godinu upravo je pojačano postupanje usmjereno na vozače koji grubo krše prometne propise. Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu na povećan oprez i poštivanje svih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i kako bi naše prometnice zajedno učinili što sigurnijima – upozorili su iz PU zadarske.


 RECIDIVISTIMA ZATVOR I KAZNENI BODOVI


Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozače koji upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita isključuju iz prometa te se poduzimaju druge Zakonom propisane mjere radi spriječavanja ponavljanja prekršaja, a iste mjere policija poduzima i kada je riječ o vozačima koji čine prekršaje upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom. Njima se još i privremeno oduzimaju registarske pločice, a po potrebi se vozilo upućuje i na izvanredni tehnički pregled.
Vozači recidivisti koji čine prekršaje upravljanjem vozilom pod utjecajem alkohola, zadržavaju se do 12 sati, jer se od istih opravdano može očekivati da će nastaviti s ponovnim činjenjem prekršaja.
– Prilikom podnošenja svakog novog Optužnog prijedloga za sve se prekršitelje navode svi dotada počinjeni prometni prekršaji kako bi nadležni Sud prilikom odmjeravanja kazne imao uvid o kojim se osobama radi. Takve se vozače umjesto novčanom kaznom najčešće kažnjava zatvorskom u trajanju do 60 dana uz zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od jedne do dvije godine i pet negativnih bodova.