Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pretplatu HRT-u plaćat će svi koji imaju – struju!

Autor: Z L

18.04.2010. 22:00
Pretplatu HRT-u plaćat će svi koji imaju – struju!


Najvažniji cilj novog Zakona o HRT-u koji je predložila Vlada, čini se, bit će punjenje prisavskog proračuna. Naime, ako Zakon bude usvojen u Saboru, ni izbacivanje televizijskih i radijskih prijamnika iz kuća i ureda više neće biti dovoljno da bi se izbjeglo plaćanja pristojbe javnoj televiziji. Jer prema novim pravilima u lociranju i identificiranju obveznika pretplate, Hrvatskoj radioteleviziji pomagat će još jedna javna tvrtka – Hrvatska elektroprivreda. Dakle, više uopće nije važno imate li prijamnik ili ne, nego će jedini kriterij u određivanju je li netko obveznik plaćanja pretplate biti taj da ste priključeni na električnu mrežu. HEP će biti obvezan dostavljati HRT-u podatke svojih potrošača, a HRT će svim navedenim kućanstvima poslati uplatnice jer novi članak zakona o HRT-u kaže kako se “smatra da prijamnik ima svaka pravna ili fizička osoba koja je obveznik plaćanja električne energije operatoru distributivne mreže, odnosno opskrbljivaču električne energije u RH”.
Prema HEP-ovim podacima, u Hrvatskoj ima 2,2 milijuna kućanstava koja su priključena na njihovu distributivnu mrežu plus pravne osobe. Godišnje HRT od pretplate “ubere” oko 1,4 milijarde kuna, što znači da trenutno imaju nešto manje od 1,5 milijun pretplatnika.
Iščitavajući u novom Zakonu kazne za one koji imaju neprijavljen ili koriste odjavljeni prijamnik, jasno je da, čim Zakon prođe parlamentarnu proceduru, započinje lov na 700 tisuća hrvatskih kućanstava koja, prema mišljenju “hrtovaca” i Vlade, ne plaćaju pristojbu. Za prekršitelje su predviđene dvostruko pa i deseterostruko veće kazne! Tako će se, za razliku od dosadašnjih 500 kuna kazne za korištenje odjavljenog prijamnika, sada taj prekršaj naplaćivati 5.000, a korištenje neprijavljenog 1.000 kuna.