Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Razgovarale o uspomenama, plakale i pjevale

Autor: Valentina Mlađen

18.04.2010. 22:00
Razgovarale o uspomenama, plakale i pjevale

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Udrugu žena u Domovinskom ratu Škabrnja posjetila je Udruga hrvatska žena hercegovačko-neretvanske županije. Ovaj posjet planiran je duže vrijeme, a konačno “hodočašće” održano je ovaj vikend.
– Za nas koji smo sudionici Domovinskog rata, zajedno s drugim krajevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Škabrnja je svetište, kao što je to i Vukovar te druga mjesta gdje su stradali Hrvati, rekla je Mara Jurković, predsjednica Udruge. Pri dolasku u Škabrnju Udruga hrvatska žena hercegovačko-neretvanske županije položila je vijenac na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a zatim su položile vijenac na spomenik ubijenima gdje je bila masovna grobnica kod osnovne škole u Škabrnji. Sljedeća postaja bio je posjet jednoj od majki koja je u ratu izgubila tri sina Evi Šegarić. Taj susret bio je dirljiv i prepun suza, jer su u izaslanstvu koja je posjetilo majku bile i žene iz Hercegovine koje su u ratu izgubile svoju djecu. Druženje je nastavljeno u osnovnoj školi u Škabrnji gdje je bio priređen ručak i gdje su zajedno sa ženama Škabrnje razgovarali o uspomenama, plakali i pjevali. Na druženju u Škabrnji pridružila im se i kći majke Kate Šoljić iz Vukovara, koja živi u Zadru. Kata Šoljić u ratu je izgubila četiri sina, a Udruga hrvatska žena hercegovačko-neretvanske županije posjetila ju je u Vukovaru više puta.
S obzirom na lijepo vrijeme i blizinu prije povratka kući žene hercegovačko-neretvanske županije odlučile su posjetiti i Zadar. U Zadru su posjetile crkvicu Gospe od Zdravlja, razgledale Donat, a za njih je otvorena i crkva Sv. Šime pa su tako dobile priliku razgledati i sarkofag. Naravno jedna od postaja bile su i neizostavne Morske orgulje i Pozdrav suncu.
U Škabrnju i Zadar došlo je pedeset žena koje i inače posjećuju i hodočaste mjesta stradanja u Domovinskom ratu, a ovo im je prvi posjet Škabrnji.
– Bili smo pet puta u Vukovaru, a nešto što smo gore doživjeli to sam danas osjetila u Škabrnji. Vukovar je velik grad u odnosu na Škabrnju, ali bol i sjeta u očima je prisutna i na jednom i na drugom mjestu, rekla je Mara Jurković.
Prvo druženje sa ženama Škabrnje neće završiti ovom posjetom nego je već sad dogovoreno novo druženje. Krajem svibnja žene Škabrnje gostovat će kod žena hercegovačko-neretvanske županije u Međugorju, a na taj susret namjeravaju pozvati i žene iz Vukovara kako bi svi zajedno odali počast žrtvama Domovinskog rata.