Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Umjetnikov paralelni svijet

Autor: Valentina Mlađen

18.04.2010. 22:00
Umjetnikov paralelni svijet

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ovog vikenda u ‘Arsenalu’ je otvorena izložba “mozaika o školjaka” pod nazivom “Tajne” umjetnika Nene Kolege. Radi se o posebnoj i jedinstvenoj tehnici mozaika od školjaka, kojom je autor pronašao autentičan način stvaranja, pri čemu nastaje vrhunska umjetnost. O motivima ovog autora teško je govoriti, jer je njegova umjetnost kompleksna i svaka od slika u sebi sadrži više prikaza. Ipak, može se reći da ipak prevladava more i život na moru, odakle i stiže alat kojim Neno svara, tj. školjke.
– Na neki način ja živim jedan paralelan život u odnosu prema vanjskom svijetu. To je jedan duhovni život gdje se drugačije misli, drugačije promatra i spoznaje. Iako sam možda nevidljiv ja postojim, jednostavno sam prisutan, djelotvoran i na kraju krajeva koristan za ovu našu sredinu. Na slici vi vidite jednu sliku, ali trebate vidjeti i tu drugu paralelnu sliku, taj moj paralelni, duhovni život, rekao je Kolega na otvorenju za svoju umjetnost. A tim paralelnim u njegovim slikama ostala je oduševljena i publika koja se okupila u velikom broju. Ovom izložbom autor je, čini se, konačno postigao svojh cilj ili je barem na dobrom putu da ga postigne. Radi se o želji autora da njegova umjetnost postigne određenu vrijednost i cijenu. Ne radi se o novčanoj vrijednosti i cijeni rada nego je ovom autoru bitno da sam njegov rad bude cijenjen jer kad se to ostvari moći će ostvariti i svoju želju i pomoći sebi, ali i drugima.
– Ne vrijedi život ništa ako ga živiš sam za sebe. Ono što mu daje vrijednost jest kad pomogneš drugome, a ja želim pomoći invalidima, rekao je autor. Svoj naum da pomogne već je nekoliko puta i ostvario te je tako novac za jednu sliku koja je od njega kupljena za jednog veleposlanika donirao udruzi invalida. Njegova gesta, a i vrhunska umjetnost još je veća kada se uzme u obzir da Kolega boluje od multiple skleroze od koje je obolio prije četrnaest godina. I iako je izgubio jedan dio u životu na strani zdravlja dobio je veliki talent koji iskorištava na najbolji mogući način kako bi pomogao drugima. A taj talent zaista je samo talent bez ikakve škole koju je prethodno pohađao. Oni koji su mu se u početku smijali kad je počeo rad na svojim slikama danas otvorenih usta u čuđenju stoje pred njegovim slikama.
Nakon ovog velikog postignuća slijede daljnji planovi i rad. Tako Kolega ima u planu krenuti na izradu nakita od školjaka koji će osim nakita biti i slika. Na taj način proširit će svoj rad jer kako kaže autor, slike ne mora voljeti svatko, ali žene će uvijek voljeti nakit. Ogrlice bi bile unikatno uokvirene, a kad vlasnik to poželi može taj komad nakita izvaditi i nositi.
– Za sad mislim da sam dovoljno postigao u životu, ali život to su neprestano barijere. Na sreću ja imam mnogo prijatelja koji mi pomažu da te barijere uspješno prelazimo zajedno, zaključio je Kolega.
Izložba će u Arsenalu ostati otvorena do 16 svibnja.