Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čestitajmo Uskrs čestitkom

18.04.2011. 22:00
Čestitajmo Uskrs čestitkom


Nekad smo za Uskrs i druge blagdane slali čestitke, danas pošaljemo tek sms poruku. Za sve one nostalgičare koji još uvijek čuvaju povezane stare čestitke i razglednice u nekoj prašnjavoj kutiji pravo mjesto za posjetiti ovih blagdana je Znanstvena knjižnica Zadar. Naime u ulaznom dijelu knjižnice, prostorija kataloga, jučer je otvorena izložba “Uskrsne čestitke” koja će za posjetitelje ostati postavljena od 18. do 30. travnja.
Čestitke predstavljene na izložbi izdvojene su iz bogate zbirke pokojnog Benedikta Kukulića, koju je naslijedio i za izložbu ustupio gospodin Soni Banić. Benedikt Kukulić bio je član Hrvatskog sokola, a od 1908. i Veslačkog kluba. Tijekom svog školovanja i odrastanja u Zadru, te godina rada diljem Hrvatske sakupio je zbirku božićnih i uskrsnih čestitki, kao i razglednice mnogih mjesta u Hrvatskoj.
Jučer izložene uskrsne čestitke nastale su u prva četiri desetljeća 20. stoljeća i ovo im je prvo javno izlaganje.
– Tko od nas nije radostan kad dobije čestitku? Kad smo je zadnji put dobili? I možda još važnije, kad smo je zadnji put poslali? Nadam se da će vas ova izložba potaknuti da umjesto sve prisutnijih sms poruka svojim najmilijima koji neće biti s nama za Uskrs čestitamo Uskrs čestitkom, rekla je na otvorenju knjižničarka Znanstvene knjižnice Zadar Marijana Senkić-Klapan.
A nakon što pogledate ovu izložbu sigurno ćete i vi otići do najbližeg poštanskog ureda, kupiti čestitku i iznenaditi svoje najmilije za uskrsne blagdane.