Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ima načina da se izrazi nezadovoljstvo, a paljevina to sigurno nije

18.04.2011. 22:00
Ima načina da se izrazi nezadovoljstvo, a paljevina to sigurno nije


Možda se u svemu provlači i pitanje dobronamjernosti, jer ja kažem da od 90-te pa naovamo, peta kolona radi svoje – Milivoj Kurtov


Haške presude generalima Markaču i Gotovini, izazvale su preksinoć niz prosvjeda u Zadarskoj županiji.
Paljenje guma i kontejnera, grafiti, pokušaj obaranja bora na Jadransku magistralu već su viđeni načini na koje su pojedinci iz Pakoštana, Sukošana i Bibinja pokušali izreći svoje nezadovoljstvo unatoč javno izrečenoj molbi generala da se zbog njihove sudbine ne ide u prosvjede. Na nemile, vandalske događaje reagirali su i načelnici općina. Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov kaže da su osim 50 kontejnera za smeće stradali i autobusno stajalište kod Općine i reklama turističke zajednice.
– Ovo što se u noćnim satima događa na području moje općine, očito ne koristi generalima u Haagu. Ne koristi zapravo nikom! Proizvode se materijalne štete koje su nepotrebne. Pretpostavljam da se radi o mladim ljudima, a ja apeliram da prekinu s tim aktivnostima jer osim što rade štetu Općini i cijelom mjestu, čine i štetu generalu Gotovini.
U Općini Pakoštane šteta od 100 tisuća kuna
Kurtova smo upitali je li politika i drugi, učinila dovoljno da se ne ponavljaju takvi incidenti koji u pravilu imaju isti potpis. Objašnjava li se tim mladima kakve su posljedice njihovog djelovanja?
– Imate današnje medije, novine, TV, računala, pa ti mladi mogu na svekolike načine doći do informacija i vidjeti da to ne koristi generalu Gotovini. Možda se u svemu provlači i pitanje dobronamjernosti, jer ja kažem da od 90-te pa naovamo, peta kolona radi svoje. Najvjerojatnije je radila i u Oluji i prije Oluje. Rezultat toga je stanje u državi. Onaj tko je htio izraziti prosvjed, mogao je otići u Zagreb i tamo to učiniti na miran i dostojanstven način. Ima načina da se izrazi nezadovoljstvo. Paljevina to sigurno nije, rekao je načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, dodajući da će samo kontejneri Općinu Pakoštane koštati oko 80.000 kn, a kad se tome pridodaju razbijena stakla, pitari i reklame, ukupna šteta će se sigurno popeti na preko 100.000 kn.
Na drugoj strani, načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić opet ima problem s rušenjem borova na Jadranskoj magistrali. Dok jedan dio mještana Bibinja ima izuzetno razvijen osjećaj za kulturu življenja u zajednici, dotle nekolicina redovito Bibinje lansira na udarne stranice hrvatskih, ali i svjetskih medija kao naselje u kojem žive izuzetno rabijantni i vandalski nastrojeni pojedinci.
Pojedinci rade gluposti
– Osuđujem istupe pojedinaca koji ne razmišljaju glavom da svojim istupima mogu ugroziti tuđe živote. Kao časniku i dragovoljcu Domovinskog rata, generalova zapovijed da ne želi nikakve prosvjede je svetinja. Ta se njegova zapovijed poštuje u bibinjskoj braniteljskoj populaciji koja nije mala. Prije svega, a što je rekao i general Čermak, moramo biti trijezne glave i zajedno vidjeti što se dade riješiti. Presuda nije izrečena generalima nego hrvatskoj državi i nama koji smo je branili pod zapovjedništvom generala Gotovine. Sramota je da se presuda povlači na temelju brijunskih transkripata, a znamo tko je 1994. bio na vlasti i pripustio britanske novinare arhivu Predsjednika Republike. Na drugu stranu, kad su se Srbima obratili da im oni dostave topničke dnevnike, ovi su rekli da je to vojna tajna sljedećih 30 godina i da o skidanju te vojne tajne može odlučiti samo srpski parlament, kazivao je Šimunić.
Šimunića itekako muči problem medijske percepcije u kojoj dobri potezi Općine i njenih stanovnika uvijek prekriju medijski napisi o lošim postupcima pojedinaca. Ovog puta, policija je uhvatila počinitelje s “motorkom” u ruci, a u zraku ostaje pitanje: “Je li i u Bibinjama politika napravila baš sve da ovakvih nemilih događaja više ne bude”?
– Mene kao načelnika, branitelji su pitali što učiniti. Rekao sam im: “Nećemo ništa”! Jasno je dano do znanja da ne želimo nikakve prosvjede i ekscese. Međutim, u svakom žitu ima kukolja. Onih koji se napiju u kafiću i kažu: “Ajmo stvarati gluposti!” Pitanje je kakav odgoj iz same svoje kuće nose takvi pojedinci, rekao je načelnik Bibinja Nino Šimunić apelirajući na sve da se borovi više ne obaraju na Jadransku magistralu jer se već jednom dogodila nesreća, a mještani Bibinja najmanje žele da se to ponovi.


 UHIĆENI MLADIĆI U DOBI OD 19 DO 20 GODINA




Sedmorica mladića uhićena su u nedjelju navečer u Bibinjama nakon što su na Jadransku magistralu srušili dva bora. Mladići, od kojih je petoro maloljetnika i dvojica u dobi od 19 i 20 godina, uhvaćeni su na licu mjesta netom nakon što su ispilali, a potom i srušili dva bora preko prometnice.
– Mladići su ispitani, oni maloljetni u nazočnosti svojih roditelja, a Općinskom državnom odvjetništvu za mladež, o događaju će biti proslijeđeno posebno izvješće na odluku – kratko je prokomentirao Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.
Srušena stabla oko 22 sata uklonili su zadarski vatrogasci koji su u nedjelju navečer, već treću noć zaredom, na širem zadarskom području intervenirali više puta zbog zapaljenih guma i kontejnera. Osim u Bibinjama, gume su gorjele i nedaleko Vrane, u Radašinovcima, na području Biograda, te u Jankolovici gdje su na teren izišli djelatnici JVP Biograd koji su odmah po dojavi ugasili požar i uklonili gume s ceste. Slično je bilo i prethodne dvije noći kada su vatrogasci imali ukupno 25 sličnih intervencija, a najvećeg zamaha bila je ona u subotu navečer u Pakoštanima kada je u dvorištu komunalnog poduzeća “Juština” izgorjelo 30-ak plastičnih kontejnera zapremnine 1100 litara. Nagorjeli su i električni kablovi čime je pakoštanskom komunalcu pričinjena šteta nešto manja od 100 tisuća kuna. U subotu oko 23 sata gorjela je i napuštena kuća u Vrani, a četiri sata kasnije na predjelu Smiljevca gorio je kontejner za smeće. Osim vatrogasaca i policije posla su imali i komunalci koji su u subotu i nedjelju ujutro uklanjali “potpise” nezadovoljnika presudama koje je Haaški sud izrekao generalima. Naime, na nekoliko fasada, među kojima i ona Gradske vijećnice na Narodnom trgu, osvanuli su napisi poput “Izdali ste Antu za europsku kartu”, “Izdajice, grobovi vam oprostiti neće” i slično.
S. BANDIĆ