Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani u čitalačkoj groznici

18.04.2011. 22:00
Zadrani u čitalačkoj groznici


Multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice posjetili su najprije učenici prvog i trećeg razreda OŠ Petra Preradovića, a potom i mališani Dječjeg vrtića “Radost” i Dječjeg vrtića “Sunce”, točnije “Jadran” i “Vruljica”, područnih objekata ovih vrtića


Jedinstveni projekt manifestacije Tjedan dobre knjige “7 gradova čita 7 dana (i noći)” završen je sinoć u 21 sat, točno 24 sata od njegova početka, kada je preko videolinka čitalačku štafetu Zadar predao Varaždinu. U sklopu ove manifestacije koja se održavala u Gradskoj knjižnici jučer ujutro održan je i takozvani dječji maraton.
Tada su multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice posjetili najprije učenici prvog i trećeg razreda OŠ Petra Preradovića, a potom i mališani Dječjeg vrtića “Radost” i Dječjeg vrtića “Sunce”, točnije “Jadran” i “Vruljica”, područnih objekata ovih vrtića.
Kako je pojasnio koordinator Tjedna dobre knjige za Zadar, mališanima su ovom prilikom čitali studenti Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja i Odjela za knjižničarstvo zadarskog Sveučilšta.
– Prijave za sudjelovanje u ovoj manifestaciji trajale su posljednja tri tjedna i mogu reći da smo jako zadovoljni odazivom Zadrana. Zainteresirani su se prijavljivali s terminima u kojima žele čitati, vremenskom duljinom čitanja i djelima koja žele čitati. Cijelu proteklu noć izmjenjivali su se čitači, a među njima je bilo građana različitih dobnih skupina, no ipak najviše studenata i srednjoškolaca. Jutros u vremenu od 8 do 12 imamo dječji maraton, u sklopu kojeg djeci čitaju studenti srodnih studija, a na to smo se odlučili kako bismo studentima dali priliku za praksu, pojasnio je koordinator, istaknuvši da se po završetku “dječjeg maratona” čitalaštvo ponovno seli u kafić “Li.bar”. Tamo su opet čitali odrasli, iako je u ovom slučaju, s obzirom da je među prijavljenim čitačima bio i desetogodišnji Luka Cicvarić, “odrasli” doista relativan pojam. U sklopu dječjeg maratona mališanima vrtićkog uzrasta čitala je Marijana Mohoti, studentica knjižničarstva, koja je zajedno s djelatnicama Dječjeg odjela Gradske knjižnice odabrala nekoliko djela prilagođenih vrtićkom uzrastu. Ona je svojim aktivnim pristupom prema tekstu, odnosno interaktivnim čitanjem privukla inače “odlutalu” pozornost malih slušača, zainteresiravši ih za radnju pa tako možda i za književnost uopće.
Kao najveću posebnost ovog događaja koordinator je istaknuo to da su gotovo polovica djela koja su ovom prilikom čitana zapravo autorska djela neafirmiranih zadarskih pisaca i pjesnika, koja još nigdje nisu objavljena, a kojima je ovo bila izvrsna prilika da se predstave.