Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Radnici obustavili radove na pet gradilišta: u Arbanasima, Ražancu, Punta Skali i Crvenoj luci

18.04.2012. 22:00
Radnici obustavili radove na pet gradilišta: u Arbanasima, Ražancu, Punta Skali i Crvenoj luci


Plaće u ukupnom iznosu oko 2 milijuna kuna potražuje 68 preostalih zaposlenika jer je u međuvremenu dio radnika otpušten, a dio je otišao sporazumno


Radnici Gortan građenja, njih 60-ak održali su jučer štrajk upozorenja. Nakon što je propao pokušaj mirenja, radnici su upozorili da im uprava nije isplatila plaće od prosinca prošle godine. Istina, kaže sindikalni povjerenik Nedjeljko Margarin, uprava je radnicima dala nešto akontacije, ali je za isplatu ostao veliki dio potraživanja. Zastupnik SSSH Vedran Uranija rekao je da je slučaj Gortana tipična priča o nelikvidnosti koja vlada u hrvatskom gospodarstvu. Naime, Gortan ima posla. U Zadru i njegovoj okolici jučer je obustavljen rad na pet gradilišta: u Arbanasima, Ražancu, Punta Skali i Crvenoj luci. Dugovi prema ovoj tvrtki su višemilijunski, ali nitko nikom ne plaća. Među dužnicima, kaže Uranija, su mnoge privatne i jedna talijanska tvrtka, ali i Grad Zadar.
– Ovo je upozorenje i upravi i dužnicima Gortana da moraju ispuniti svoje obveze. Na sastanku s upravom, koji je bio održan 6. travnja, na Veliki petak, rečeno je da je uvijet da ne dođe do štrajka, isplata plaća do prošlog petka. To se nije dogodilo, međutim, neposredno prije ovog skupa, nazvao me direktor Ivan Anić obećavši isplatu jedne plaće, već danas do 15 sati, rekao je Uranija dodavši da je uvjet da ne dođe do generalnog štrajka, isplata još jedne plaće do petka.
U protivnom, radnici će u ponedjeljak obustaviti rad na svim gradilištima, ali kako kaže Uranija, cilj nije otjerati tvrtku u stečaj jer on u hrvatskim uvjetima u preko 90 posto znači i likvidaciju tvrtke. Plaće u ukupnom iznosu oko 2 milijuna kuna, potražuje 68 preostalih zaposlenika jer je u međuvremenu dio radnika otpušten, a dio je otišao sporazumno. Prema riječima radnika, vlasnici Gortan Zadra podijelili su tvrtku na dvije pravne osobe Gortan nekretnine i Gortan građenje s tim da su u potonjoj ostali svi radnici.
Uranija je sa skupa ispred uprave Gortana uputio apel Vladi RH da što prije aktivira i ubrza svoj program gradnje javnih objekata kako bi se potaknulo graditeljstvo koje je u aktualnoj krizi u najvećim nevoljama. Poticanjem graditeljstva, radova na obnovi i izgradnji javnih zgrada, površina i infrastrukture, potaknuo bi se novi razvojni ciklus i izlazak iz aktualne gospodarske krize. Pomoć Gortanu, ali ostalim graditeljskim tvrtkama, rekao je Vedran Uranija, bila bi u otvaranju novih kreditnih linija i reprogramu poreznih obveza, jer paralelno s neisplatom plaća, uprava Gortana nije plaćala niti doprinose radnicima.