Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za kvalitetu – veća cijena

18.04.2012. 22:00
Za kvalitetu – veća cijena


Sada se kilogram prodaje za 90 kuna, a nova cijena će biti oko 120 kuna. Oznakom autohtonog proizvoda dobit ćemo standard u kvaliteti, ali i broj koji će biti priznat u EU, kaže dipl. ing. Zvonimir Marin


Od ovoga tjedna drniški pršut i službeno je priznat kao autohtoni hrvatski proizvod. Rješenjem koje je potpisao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, drniški pršut postao je sedmi hrvatski proizvod koji nosi oznaku zemljopisnog podrijetla ili izvornosti.
Zahtjev je resornom ministarstvu predan prije više od godinu dana, a sastojao se od 26 stručnih priloga, prema propisima Europske unije. Specifikaciju za projekt radio je dr. sc. Danijel Karloyi, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dok je povijest drniškog pršuta iznio prof. Davor Gaurina iz Gradskog muzeja Drniš.
Od 12 članova udruge proizvođača drniškog pršuta, njih 8, koji imaju veterinarski broj, steklo je pravo na oznaku zemljopisnog podrijetla. To su “Bel Cro Trade” i “Ivić” s Miljevaca, “Maran” iz Tribunja, “Lacić” iz Razvođa, “Vajda” iz Mirlović Zagore, “Nira” i “Baba delicije” iz Pakovog Sela, “Melvan” iz Utora Gornjih. Kako je kazao predsjednik udruge, dipl. ing. Zvonimir Marin, kontrolu propisane kvalitete će provoditi nadležna državna tijela, uz mogućnost kaznenog progona onih koji ih se ne budu pridržavali.
– Taj pršut će imati i posebnu cijenu. Sada se kilogram prodaje za 90 kuna, a nova cijena će biti oko 120 kuna. Oznakom autohtonog proizvoda dobit ćemo standard u kvaliteti, ali i broj koji će biti priznat u EU. Oznaku izvornosti nismo mogli dobiti zbog problema nedostatka sirovine. Nje jednostavno nema na našem području pa ni na području Hrvatske, možemo je nabaviti bilo gdje u okvirima Europske unije. Godišnje se proizvede 35 tisuća komada drniškog pršuta iako imamo kapacitet za 80 tisuća. Ukupno u Hrvatskoj se potroši oko pola milijuna, a proizvede se do 200 tisuća. Sve ostalo je uvoz, što samo po sebi nameće koliko je prostora za napredak, kazao je Marin za Radio Drniš.


Nema proizvoda iz Zadarske županije




Drniški pršut postao je sedmi član ekskluzivne skupine hrvatskih proizvoda koju čine: krčki pršut, lički krumpir, meso zagorskog purana i poljički soparnik, koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla, a istarski pršut i varaždinsko zelje, imaju oznaku izvornosti. U Zadarskoj županiji znak “izvorno hrvatsko” koji dodijeljuje Ured za unapređenje kvalitete pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, nose oba pršuta koji se ovdje proizvode: Pršutane Posedarje i tvrtke Mataš u Jasenicama.