Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biograđani proslavili Dan županije

Autor: Velimir Brkić

18.04.2013. 22:00
Biograđani proslavili Dan županije


Prigodnim programom “Županiji pjesmom i riječju” Osnovna škola Biograd na Moru pridružila se obilježavanju Dana Zadarske županije. Nastupila je ženska klapa Meštrovice, školska klapa Nevera OŠ Sukošan, pjesnik Tomislav Braco Kazija, polaznici biogradske Glazbene škole i Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajng muzeja.
– Ovo je naš način da proslavimo jubilarnih 20 godina Zadarske županije, hvala svim sudionicima i nazočnima, zahvalio se ravnatelj Jordanko Miloš.
U nazočnosti gradonačelnika Ivana Kneza i drugih gostiju i uzvanika te građana priredbu je otvorila ženska klapa Meštrovice, koja pri biogradskoj osnovnoj školi djeluje oko tri godine. Riječ o zaljubljenicama u klapsku pjesmu. Njeguju uglavnom dalmatinsku pjesmu, a dosad se posebn iskazala izvođenjem uglazbljenih stihova koji opisuju sam grad i njegovo uže područje.
– Ponosan sam na naše učiteljice, tim prije što klapska pjesma u Biogradu ima duboke korijene te je njegovanje tih tradicijskih vrijednosti za svaku pohvalu, rekao je prof. Miloš, voditelj klape.
Skladno uvježbanim taktovima polaznici Glazbene škole koja djeluje pri OŠ Biograd bili su najbolja uvertira za pjesničke minute Tomislava Brace Kazije. Riječ je o 79-godišnjem Biograđanu rođenim u Pakoštanima koji je čitav radni vijek proveo u splitskome HNK-u. Pritom je vodio je zborove, klape, pisao zbirke poezije.
Poeziju piše od 1964. godine, međutim, kako i sam kaže “na refule”. Napisao je preko 1000 različitih pjesama.
– Trebalo bi u školske udžbenike ubaciti po koji tekst pjesme ili proze pisan čakavštinom, odnosno ikavštinom, te organizirati po školama susrete s pjesnicima a pri učilištimma održavati književno-poetske večeri, govori Kazija, vlasnik medijski poznate violine češkoga graditelja Prokopa iz 1830. godine koju je šezdesetih godina prošlog stoljeća kupio u Ostravi u staretinarnici.
Pod dirigentskom palicom prof. Vlade Dereha školska klapa Nevera OŠ Sukošan izvela je nekoliko pjesama od kojih je obrada “Sukošansko ravno polje” izmamila buran aplauz nazočnih. Nakon klape Sukošan i ženske klape Uzorita očigledno je da se u tom općinskom središtu njeguje kult klapskog pjevanja.
– Podrškom ravnatelja Branimira Peričića svojim nastupima školski zbor i klapa sudjeluje u obilježavanju svih obljetnica i događaja tijekom školske godine, navodi Dereh.
O geostrateškom položaju i bogatoj povijesti prostora Zadarske županije je govorio Draženko Samardžić.
– Sa svojim otocima, priobaljem, Ravnim kotarima, Bukovicom i dijelom Like Zadarska županija je posebna. Mogu slobodno reći kako je smatram najljepšom županijom u Hrvatskoj, zaključio je Samardžić.
U atriju škole oblijepljenom likovnim radovima učenika program je vodila Branka Pelicarić sa Radio BnM.