Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Piloti izveli prve letove na Airtractoru

Autor: Siniša Klarica

18.04.2013. 22:00
Piloti izveli prve letove na Airtractoru


U Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik jučer su uspješno izvedeni prvi samostalni letovi na Airtractoru AT-802 A/F kojima se piloti osposobljavaju za gašenje požara iz zraka.
Riječ je tv. točkašu, zrakoplovu koji nema podvjesne plovke za slijetanje na vodene površine, kao što ih ima inačica AT-802 A Fire Boss. Prvim samostalnim letovima na avionu Airtractor AT-802 A/F prethodila je temeljna obuka, a nakon završetka navigacijskog, instrumentalnog i noćnog letenja slijedi osposobljavanje rada s vodom kao i gašenja požara kao vrhunac u obuci pilota protupožarnih zrakoplova.
Nakon stečenog iskustva na AT-802 A/F piloti se sukladno potrebama eskadrile upućuju na obuku na Fire Bossovima, a specifičnost obuke na ovom tipu protupožarnih aviona je u tome što postoje samo jednosjedi te nema klasičnog načina obuke kao na ostalim tipovima aviona u HRZ i PZO na kojima pilot leti s nastavnikom letenja što obuku čini iznimno zahtjevnom i od prvih letova podrazumijeva punu samostalnost pilota u donošenju i procjeni odluka za vrijeme leta.
Kako doznajemo u 93. ZB u Zemuniku, navedenim obukama i trenažama osigurava se potrebiti letački kadar protupožarnih aviona za zadaće gašenja požara iz zraka. Protupožarna eskadrila raspolaže sa 6 Canadaira CL-415 i 5 Airtractora od čega jedan AT-802 A/F i četiri AT-802 A Fire Boss. S jednog Fire Bossa skinuti su plovci upravo zbog provođenja obuke jer ovih dana protupožarni piloti provode i trenažne letove u sklopu priprema za ovogodišnju protupožarnu sezonu koja započinje 15. svibnja.