Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar među osam top destinacija

Autor: Ante Vidović

18.04.2013. 22:00
Zadar među osam top destinacija

Foto: Vedran SITNICA



Ministar turizma Darko Lorencin najavio je promjene u sustavu turističkih zajednica i nastavak rješavanja problema koji koče razvoj privatnog sektora na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Zadarskoj županiji, a potom je posjetio Turisthotelov hostel Forum te muzej Dvije palače. Najavljenje promjene donose se u svrhu ostvarivanja strategije razvoja turizma do 2020. godine i strateškog marketing plana koji će se realizirati od 2014. do 2018. godine.
Nova strategija razvoja i promocije hrvatskog turizma prepoznaje osam destinacija od kojih je jedna i Zadarska županija. Uz Zadarsku tu su i preostale tri dalmatinske županije, Istra s Kvarnerom, Lika i Gorski kotar, Slavonija i zagrebački prsten. Cilj je prikazati Hrvatsku kao raznovrsnu destinaciju bogatu ponudom i novim proizvodima kako bi se što bolje pozicionirali na svjetskom tržištu.
– Cijeli sustav bit će podređen tim destinacijama i njihovom jačanju. Uspostavit će se destinacijske menadžment organizacije u što trebaju prerasti županijske turističke zajednice. One bi trebale imati pregled nad cijelom situacijom i svim zbivanjima na svom prostoru. Njihov zadatak bit će da ojačavaju turističku destinaciju. Sukladno tome radit će se preraspodjela i angažiranost novca. U svemu tome lokalne turističke zajednice bit će podešene da budu što funkcionalnije, najavljuje Lorencin.
Privatni sektor od ministra traži nova rješenja po pitanju zakona o PDV-u, turističkom zemljištu i obeštećenju za pomorsko dobro.
– Država može raspolagati zemljištem u privatnom vlasništvu koje se nalazi u granicama pomorskog dobra u onom trenutku kada obešteti vlasnika. Činjenica jest da država nije u mogućnosti isplatiti sve pomorsko dobro, međutim, postoje druga rješenja, bilo zamjena, bilo drugi vidovi obeštećenja. Za one slučajeve gdje je privatni sektor ulagao u pomorsko dobro nadležno je Ministarstvo pravosuđa, kaže Lorencin.