Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na pozornici vile, vilenjaci, peteroščići i sirene

18.04.2016. 22:00
Na pozornici vile,  vilenjaci,  peteroščići i  sirene


– Naglasak je na aktivno uvođenje djece u proces nastajanja predstave. Želimo djecu poticati na kreativno učenje. Da se iz svijeta dječje mašte dođe do dramatizacije i postave priče na scenu, kaže Marija Šarić Ban
Predškolci i njihovi roditelji napunili su sinoć do zadnjih  pomoćnih mjesta veliku dvoranu Kazališta lutaka u Zadru. Povod je bio  tradicionalni Mali festival vrtića, koji se odvija se u sklopu Županijskih  dana. Tema ovogodišnjeg festivala su Hrvatske bajke i legende – neobična bića šuma, planina, mora-vile, vilenjaci, peteroščići, sirene.
– Zajednički je to projekt suradnje kulturnih institucija u razmjeni  programa, organiziranju zajedničkih izložbi i pedagoškoj edukaciji, a  čiji je nositelj Kazalište lutaka Zadar. Njegovi partneri u realizaciji su  Državni arhiv u Zadru i Narodni muzej Zadar, koji već treću godinu  realiziraju projekt „Pričam ti priču -od igre do kazališne predstave”.  Oslanjajući se na dosad postignuto, nastavljamo rad na malim dramsko- lutkarskim scenskim formama od ideje do realizacije, s naglaskom  na aktivno uvođenje djece u proces nastajanja predstave. Želimo djecu  poticati na kreativno učenje. Da se iz svijeta dječje mašte dođe do dramatizacije i postave priče na scenu. Ovogodišnja inspiracija su Hrvatske bajke i legende, neobična bića, rekla je prije otvorenja festivala voditeljica i mentorica projekta te umjetnička voditeljica Marija Šarić  Ban.
Poznata zadarska magistrica kostimografije je ove godine, umjesto  dosadašnjih seminara, kontaktirala sve grupe i prateći proces nastajanja svih predstava. Neposredno prije svečanog otvaranja festivala, otvorena je izložba dječjih radova, crteža, sliko-priča, lutaka i rekvizita nastalih kreativnim radom svih sudionika na dječjim radionicama u vrtićima u kojima, kako kaže Šarić Ban, djeca i roditelji prolaze proces  nastajanja kazališne predstave od ideje do realizacije prema dječjim crtežima i idejama.
U predstavljanju su  sudjelovala djeca pod vodstvom odgojiteljica i uz  pomoć roditelja iz: Dječjeg vrtića Radost – Zadar, PO Jadran: odgojiteljica Zvjezdana Palčok, Dječjeg vrtića Sunce – Zadar: PO Jazine: odgojiteljica Orjana Krstić, PO Ciciban: odgojiteljice Hanja Kresović, Mirjana  Miočić, PO Smiljevac: odgojiteljice Edita Tošić i Vjekoslava Ćosić, PO  Vladimir Nazor: odgojiteljica Jelena Obad te djeca iz Dječjeg vrtića  Zvjezdice – Zemunik Donji s ravnateljicom Sandrom Milin Bajlo i odgojiteljicama Davorkom Stipić Čanković, Anom Gospić i Anđelom Šestan.  Gost festivala bio je podmladak Zadarskog plesnog ansambla, koji je  nastupio u predstavi Cvrčak i mrav autora koncepta Sanje Petrovski te  voditeljica i koreografkinja Martine Ružić, Lare Stanin i Natali Perić.