Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nije bilo panike oko ostanka u ligi jer radimo na duge staze

Autor: Šime Ćurko

18.05.2009. 22:00
Nije bilo panike oko ostanka u ligi jer radimo na duge staze

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nikako ne bi bilo dobro da nam se dogodilo ispadanje u sezoni koja je po mnogočemu prijelomna, jer smo promijenili veliki broj igračica – kaže Marija Mazija


Košarkašice Zadra još ne znaju na kojem su mjestu završile sezonu u A-1 ligi budući da iz Hrvatskog košarkaškog saveza u klub nije stigla konačna ljestvica Lige za ostanak. Prema jednoj verziji Zadranke su prvakinje te lige, što će reći ukupno sedme u Hrvatskoj, a to je samo jedno mjesto lošije nego lani, a prema drugoj su poneko mjesto niže. Kako bilo, pretposljednje i posljednje nisu, što će reći da je ostanak osiguran. Razlog više za zadovoljstvo je plasman kadetkinja na poluzavršnicu, odnosno juniorki na završnicu Prvenstva Hrvatske.
– Ova sezona za nas je bila velika nepoznanica budući da smo ostali bez Marije i Ane Vrsaljko te Nevije Vidaković i Lare Nikpalj, a u prvom dijelu sezone i Lucije Perice. Na drugoj strani angažirali smo Inu Marin i krenuli s vrlo mladom ekipom u sezonu u kojoj je ostanak u ligi uz afirmaciju mlađih igračica bio glavni cilj – ističe Marija Mazija, trenerica. Branimir Peričić, Mazijin pomoćnik, ističe koliko je vrijedan ovosezonski rezultat Zadranki.
– Egal utakmice smo znali završavati s Glorijom Sikirić, Ivanom Blažević i Emom Meštrović u petorci, a to su kadetkinje 1993. godišta koje su do ove sezone praktički igrale samo u mlađim kategorijama. Nismo mogli znati kako će one krenuti u sezonu, kao niti to kako će ekipa koja je izgubila pola igračica djelovati kad krenu utakmice. Na kraju je sve ispalo odlično, dobili smo i ostanak i razvoj mladih igračica.
S mladima se (ne)radi
Je li bilo straha od ispadanja, posebno nakon što su zaredali porazi u Ligi za ostanak?
Mazija: Panike nije bilo, ali daleko od toga da nam je bilo svejedno. Znali smo da je naša ukupna politika dobra i da će donijeti rezultat, ali nikako ne bi bilo dobro da nam se dogodilo ispadanje u sezoni koja je po mnogočemu prijelomna jer smo promijenili veliki broj igračica.
Peričić: Sezonu smo neočekivano dobro otvorili. Pobijedili smo Mursu, Požegu i Agram u gostima, što je malo tko očekivao. Problem je nastao nakon nekih poraza u Ligi za ostanak kada i ispadanje u niži rang nije bila nemoguća opcija. Na kraju smo u odlučujućoj utakmici pobijedili Mursu i naplatili sav kvalitetan rad od kojeg nismo odustajali ni kad je naš status bio itekako upitan.
U klubu godinama drže zacrtani smjer koji podrazumijeva oslanjanje na domaće snage, nema kupnje starijih igračica, a moguća pojačanja su jedino mlade djevojke željne igračkog napretka.
Peričić: Starije igračice treba platiti, a mi za to nemamo novca. Vrlo važno je i to da se ekipa slaže po karakteru. Ne bi nam odgovaralo da dobijemo neku iskusniju igračicu kojoj bi se i mi kao trenirali, ali i igračice morale prilagođavati. To smo željeli izbjeći taman po cijenu ispadanja u A-2 ligu.
Mazija: Razočarana sam nekim potezima u hrvatskoj ženskoj košarci, jer se uvodi trend koji nije dobar za žensku košarku. Nema ništa protiv starijih igračica među kojima ima onih koji mogu još kvalitetno igrati, no problem je zanemarivanje rada s mlađim kategorijama. Klubovi iz Dalmacije još i rade s mladima, ali ostali znatno manje. To je i jedan od razloga što je ženska košarka u Hrvatskoj tu gdje jest.
Upitne Ina i Iva
Iako se ta mogućnost spominje već duže vremena, klub i dalje nema svoju školu košarke. Najmlađe igračice u klub dolaze uglavnom sa 14 godina, nakon što do tada treniraju u Školi košarke “Leonardo Bajlo”, koja godinama ima velikih uspjeha na natjecanjima najmlađih kategorija.
Mazija: Nadamo se da će se pokrenuti klupska škola košarke jer bismo tada imali u klubu sve dobne kategorije. Općenito govoreći, baza mladih igračica koje treniraju košarku u Zadru nije velika, ali se i u takvim uvjetima mogu pojaviti talentirane generacije.
Peričić: To je još jedna potvrda da je Zadar grad košarke jer ne treba puno djevojaka da se i u ženskoj košarci dobije određena kvaliteta.
Nekoliko igračica nastupa za sve tri klupske selekcije: kadetsku, juniorsku i seniorsku.
Mazija: Iako smo znali da ćemo imali vrlo mlade igračice među seniorkama, željeli smo da sve one nastave s natjecanjima u svojoj dobnoj kategoriji. Tako smo radili do sada, tako ćemo i ubuduće. Na taj način sve djevojke imaju dovoljan broj i utakmica i treninga. Osim toga, želimo izbjeći situaciju da preranim ubacivanjem u prvu ekipu mlade igračice dosegnu određeni limit iznad kojeg se više ne mogu razvijati.
Kako će Zadar izgledati sljedeće sezone?
Mazija: Nadam se da će većina igračica ostati. One mlađe sigurno hoće, vjerujem da ćemo i dalje na raspolaganju imati Ledenko i Erslan, dok su Marin i Ivu Grbas sigurno snimili neki klubovi i trebat ćemo se potruditi da bismo ih zadržali u našim redovima. Za razliku od prethodnih sezona ovo ljeto nijedna igračica neće otići na studij. Taj nas problem očekuje za godinu-dvije. Isto tako uvijek ostaje opcija da angažiramo poneku mlađu igračicu, što bismo financijski mogli podnijeti.


 GLEDATELJIMA NEZANIMLJIVI




Interes za ženski sport u Zadru godinama stagnira. Na utakmicama zadarskih košarkašica malo kad je više od 100-tinjak gledatelja, a to znači da su i potencijalni sponzori još uvijek daleko.
Peričić: Nažalost, situacija je takva da smo imali isti tretman i ove sezone kada smo se borili u Ligi za ostanak i lani kad smo bili u Ligi za prvaka. Tadašnji odličan rezultat ništa nije promijenio pa smo i iz toga nešto mogli naučiti. Možda nije baš to zgodno reći, ali da smo i ispali iz lige ne znam tko bi to u Zadru uopće primijetio.


 KLUB BEZ ADRESE


Od siječnja ove godine uz Jazine Zadranke koriste i pomoćnu dvoranu na Višnjiku u kojoj bi sljedeće sezone trebale igrati i službene utakmice.
Mazija: Na Višnjiku smo dobili odlične uvjete za rad. Večernji treninzi su u najboljem terminu, možemo imati i jutarnje treninge, a i teretana nam je na raspolaganju.
Peričić: Jedini problem u dvorani je prolaz gledatelja do tribine. Postoji plan kojim se to može riješiti malim ulaganjem, ali za to nam treba suglasnost osoba koji su odgovorne za izgradnju dvorane budući da je potrebno probiti vrata s vanjske strane. Mi smo optimisti; Željko Birkić iz ŠC Višnjik je pokazao puno razumijevanja za to i očekujemo da će se to riješiti, baš kao što se nadamo da ćemo na Višnjiku i dobiti jednu prostoriju koju bismo koristili za potrebe kluba. Mi smo, nažalost, još uvijek klub bez adrese.


 VRSALJKO TREBA BITI VOĐA


Marija Vrsaljko potvrdila se kao jedna od stožernih igračica prvaka Gospića, na što su u Zadru posebno ponosni.
Mazija: Vrsaljko je odigrala jako dobro, ali njena igra može biti bolja. Individualno mora još puno raditi. Gospić je ekipa u kojoj se traži isključivo rezultat, a na taj način razvoj svake pojedine igračice može se zaustaviti. Marija mora bolje jer ona ne bi trebala biti samo dio ekipe nego i vođa na parketu, Marija ima sve predispozicije za to.
Peričić: Za Vrsaljko bi najbolje bilo da ovo ljeto uzme odmor od reprezentacije i posveti se svom napretku. Na njenoj poziciji u Gospiću nisu imali puno alternativa tako da je igrala dosta i sigurno joj je potreban odmor. Prva godina u tako jakoj sredini nije lagana, Marija ju je dobro odradila, ali se sada treba okrenuti sebi i svojoj igri.