Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nin proslavio blagdan Gospe od Zečeva

Autor: Marija Ćurko

18.05.2009. 22:00
Nin proslavio blagdan Gospe od Zečeva

Foto: Vedran SITNICA



Obitelj počiva na tronošcu koji čine otac, majka i Bog. To je put našeg djelovanja za obitelj, a to znači da nismo bespomoćni, nego da je svatko pozvan doprinositi njezinoj dobrobiti, i otac i majka…istaknuo je u Ninu nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa


Blagdan Gospe od Zečeva, koji na svoju zavjetnu svetkovinu tradicionalno okuplja mnogobrojne vjernike i hodočasnike iz cijele nadbiskupije jučer je svečano proslavljen u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije. Svečano koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Anselma predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa u zajedništvu župnika don Šime Kevrića i svećenstva. Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija ninskim ulicama, blagdanski urešenim, s čudotvornim kipom Gospe od Zečeva i barjacima župa uz pjevanje pjesama u čast Bogorodice. Hodočasnici su pozdravljali Djevicu himnom “Dobra Majko sa Zečeva”. Ovogodišnji blagdan Gospe od Zečeva bio je i u znaku hodočašća vjernika pješice od Zadra do Nina, s polaskom u ranim jutarnjim satima sa Žmirića, uz zajedničku molitvu krunice i pobožnost Djevici Mariji.  
– Mi dolazimo s nadom i pouzdanjem da nas Gospodin po svojoj Majci prati na našim životnim putovima, kušnjama i teškoćama, uvodne su riječi nadbiskupa Prenđe koji je u svojoj propovijedi govorio o vrijednosti obitelji, ljubavi prema životu te o vrednoti žene kao nositeljice novog stvorenja po uzoru na Djevicu Mariju. To stvara osjećaj zahvalnosti za toliko povjerenje koje Bog pruža svakoj majci. Posebno je uputio na obitelj kao mjesto prenošenja vjere, njegovanja zdrave komunikacije, praštanja i razumijevanja te odgoja duhovnih zvanja.
– Preko lika Gospe koja drži svoje božansko Dijete u Ninu, našoj staroj prijestolnici hrvatske državnosti i crkvenosti, Bog nam je dao razumjeti da poruka njezina ukazanja na ovom području želi biti poruka života u obitelji, života koji je darovan po majčinstvu, kazao je nadbiskup, izdvojivši važnost uloge majke u obitelji i upozorivši na sve prisutnije nasilje među mladima koje u zadnje vrijeme poprima najdublje oblike. To je, nastavlja mons. Prenđa, znak dubokog poremećaja sustava vrijednosti među mladima.
– Obitelj počiva na tronošcu koji čine otac, majka i Bog. To je put našeg djelovanja za obitelj, a to znači da nismo bespomoćni, nego da je svatko pozvan doprinositi njezinoj dobrobiti, i otac i majka… Mlade je potrebno odgajati u obitelji prema Božjoj volji, a to znači za vrednote. Tri su stvari potrebne da bi se u obitelji mogao stvoriti pravilan put prema odgoju zrelog čovjeka kako bi odrastao povezan s Bogom. To je kvalitetan razgovor po kojem roditelji čuju svoju djecu te upoznaju njihove probleme i poteškoće. Obitelj živi kroz međusobno praštanje i molitvu koja je put prema Bogu. U obitelji se stvara pravi odnos prema Bogu, u vjeri, nadi i ljubavi te redovitom praktičnom kršćanskom životu. To je najmoćnije sredstvo obiteljskog odgoja koji počiva na Božjoj istini. Zdrava obitelj je ona u kojoj Bog prebiva unoseći u nju svojom milošću zakone života, ljubavi i uzajamnog poštovanja, starijih prema mlađima i obrnuto. U obitelji se treba ostvarivati Božji zakon i život po Božjim zapovijedima, naveo je predvoditelj euharistije.
– Otac, majka i Bog su temelji života obitelji i zato je potrebno prihvaćati i podržavati život i djecu. Majka i otac koji na Boga računaju izdržat će sve kušnje i znat će svoju djecu odgojiti i usmjeriti pravim vrednotama. Poštivanjem i prihvaćanjem života gradimo nadu i budućnost naroda, čulo se u zaključku propovijedi.


 BOGORODICA I NIN




Zanimljivo se ovom prigodom osvrnuti na povijest grada Nina i štovanja Djevice Marije, koje u ovom gradu ima duboke korijene, na što upućuje prva hrvatska Gospina bazilika čije je sjedište u Ninu obnovljena justinijanska bazilika iz vremena prije doseljenja Hrvata. Ukratko, Nin, kao starohrvatski kraljevski grad sjedište je prve hrvatske biskupije i grad u kojem je prva hrvatska bazilika na prostoru naseljenom Hrvatima. Ova znamenita Gospina bazilika, kroz povijest postala je izvor niza hodočašća za čitavu Zadarsku nadbiskupiju. Bogorodica je neprestano kroz stoljeća okupljala nepregledno mnoštvo štovatelja u Ninu, koji je posebno od početka XVI. stoljeća postao stjecište hodočasnika, to jest od vremena ukazanja BDM na mjestu crkvice Gospe od Zečeva u Ninskoj laguni, 1516. godine. Po ovom događaju milosne Božje Providnosti očitovane po Blaženoj Djevici Mariji, Nin je postao “središnje marijansko proštenište u Zadarskoj nadbiskupiji.


 BISKUP DIVNIĆ UTEMELJIO BLAGDAN


Znameniti je kip Gospe od Zečeva, koji zadivljuje svojom ljepotom, a puk ga posebno časti u velikim procesijama na Gospin blagdan. Gotički kip Gospe s Djetetom Isusom u naručju predmet je štovanja vjerničkog mnoštva kroz povijest. Bogorodica i dijete Isus na glavama imaju velike krune, a na blagdan Gospe od Zečeva kip je urešen svečanom haljinom. Za svetište Gospe od Zečeva povezuje se predaja, prema kojoj su od davnih vremena na otočiću Zečevu u ninskoj laguni, pustinjaci sagradili crkvicu Gospi u čast, naslovljenu prema nazivu otočića Gospa od Zečeva. Kako pisani izvori prenose, to svetište 1500. godine Turci su spalili kao i samostan, a pustinjake poubijali i odnijeli sa sobom Gospin kip. Nakon što su Turci vratili Gospin kip, ninski biskup Juraj Divnić dao je ponovno sagraditi crkvu i kuću do nje za svećenika. Tako je biskup Divnić utemeljio blagdan Gospe od Zečeva. U toj crkvi 1516. godine, Gospa se tri puta ukazala udovici Jeleni Grubišić iz Jasenova, kada je uputila poziv na obraćenje, post i pokoru. Nakon povlačenja Turaka 1573. godine i obnove grada, Gospin kip je 1587. godine sa Zečeva prenesen u kapelicu župne crkve. Međutim, za spaljivanja i razaranja grada 1646. godine, po naredbi mletačkih vlasti, kip Bogorodice se čuvao u Zadru. Sklapanjem mira s Turcima 1669. godine, u Nin se ponovno vratio biskup s kaptolom, a stolnica je obnovljena 1673. godine te je u njezinu kapelu 1674. prenesen Gospin kip, odnosno u kapelicu povezanu sa župnom crkvom Svetog Anselma u Ninu.


 BLAGDAN I U KRUŠEVU


 Blagdan Gospe od Zečeva proslavljen je i u Kruševu, gdje je svetu misu u zavjetnoj kapelici na Bukovcu predvodio župnik fra Ivan Buljević.
Fra Ivan je istaknuo potrebu molitve Gospi koja je svoj narod uvijek čuvala i očuvala, posebno u najtežim vremenima rata i progonstva.
Već tradicionalno, dan prije samog blagdana, mještani zaseoka Vrkići okitili su Gospu cvijećem, a na sam blagdan pohodili su kapelicu prinijevši Gospi svoje molitve i zahvale.