Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otvorena izložba fotografija s arheoloških lokaliteta u Radašinovcima

Autor: Valentina Mlađen

18.05.2010. 22:00
Otvorena izložba fotografija s arheoloških lokaliteta u Radašinovcima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Izložbom fotografija u sv. Donatu, koja je nastala kao završnica ovogodišnje akcije “Muzej u gostima”, obilježen je Međunarodni dan muzeja u Zadru. Na razini Hrvatske Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskoga muzejskog društva organizirala je edukativnu nagradnu igru u trajanju od 18. travnja do 18. svibnja. Zajednička tema 59 muzeja Hrvatske bio je kotač koji je svaki muzej sudionik “zavrtio” na svoj način.
Arheološki muzej Zadar zavrtio je četiri kotača i uputio se u Radašinovce gdje se nalazi lokalitet Vinogradine, odnosno ranohrvatsko groblje. Kao muzej u gostima, kako je nazvana i sama akcija, posjetili su osnovnu školu “Petar Zoranić” u Stankovcima i područnu školu u Radašinovcima gdje su, kroz razne radionice, pokušali približiti muzeje djeci. U Radošinovcima su djeci pomogli da otvore mali muzej u školi poklonivši im neke predmete, ali i poticanjem da sami skupe nešto etnološke i druge građe. Također djeca su, pod nadzorom stručnjaka, promatrala istraživanja na arheološkom lokalitetu u Vinogradinama i tako i sama otkrila male arheologe u sebi.
– Naša je želja da ponukamo ljude da se sjete svoje povijesti i kulturne baštine i da je pokažu gdje god se nađu jer ona je vrijednost koja nam daje nadu u opstojnost zajednice i pojedinca. Želja nam je bila da se približimo djeci koja možda nikada nisu bila u muzejima i da im pokažemo kako mogu napraviti i sami mali muzej u školi, ali i da se radi o nečem jako zanimljivom, rekla je Cvita Raspović, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela Arheološkog muzeja.
U Donatu se na izložbi mogu pogledati fotografije rada s arheoloških lokaliteta, ali i učenički radovi inspirirani arheološkim radom. Osim toga mogu se naći i neke zanimljive priče i legende koje su im, vezano uz prošlost, ispričali mještani Radošinovaca. Izložba u Donatu bit će otvorena oko dva mjeseca, a u tom razdoblju pozvane su sve škole da se najave i slobodno dođu razgledati, ali i da se upuste u učenje stare zaboravljene igre kamenčićima-piljanje. Osim izložbe prikazuje se i film o svim događajima “Muzeja u gostima” koji posetitelji mogu pogledati.
Događaj su uveličali i učenici Glazbene škole “Blagoje Bersa” Zadar glazbenim kutkom u kojem su nastupili učenici Joso Svorcina, Luka Stipanov te Eva Šarlija i Marta Skejo. Nakon ugodnih zvukova razgledanje brojnih posjetitelja i druženje uz razgovor nastavljeno je uz malu zakusku.


 GROBOVI OTKRIVENI 1995. GODINE


Selo Radašinovci nalazi se oko 20 km južno od Benkovca,a položaj Vinogradine s ranohrvatskim grobljem udaljen je oko 500 metara jugoistočno od župne crkve Sv. Ante. Na grobove se naišlo 1995. godine pripremanjem zemlje na sadnju vinograda. Vlasnici zemljišta, obitelj Krpina, izvjestili su o nalazištu Arheološki muzej u Zadru čiji su djelatnici načinili očevid i ustanovili da se radi o ranohrvatskom groblju. Arheološka istraživanja započela su 1999. godine i uz manje prekide traju do danas. Ukupno je istraženo 110 grobova. U grobovima je zastupljena veoma značajna arheološka građa. Nalazi iz grobova datiraju se iza sredine 9. do početka 10. stoljeća.