Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Velebit posramio Zadar i uzeo Kup!

Autor: Andrija Dešpoja

18.05.2010. 22:00
Velebit posramio Zadar i uzeo Kup!

Foto: Vedran SITNICA



Prekrasno vrijeme privuklo je nekoliko stotina gledatelja na okršaj trećeligaša Velebita i još uvijek prvoligaša Zadra koji su u međusobnom dvoboju tražili naslov pobjednika Županijskoga Kupa. Od početka je bilo vidljivo da nekakva lagana šetnja Zebićevih igrača ne dolazi u obzir. Gosti iz Benkovca prepustili su prividno sredinu terena Zadranima koji su strpljivo pleli mrežu, ali teško dolazili do zadnjeg pasa kojim bi se matiralo Mihaljevića. Prva izgledna prilika pripala je domaćim nogometašima u 7. minuti točnije Bilaveru koji je uspio izaći sam pred Mihaljevića, ali dosta iskosa desno te je pokušao dodavanjem uposliti Terkeša. Dodavanje je ipak bio tek pusti pokušaj i Velebit je uspio otkloniti opasnost. U 9. minuti Kurtin tuče oštro s 25 metara, a lopta prolazi tik preko grede zadarskog gola. Sredina prvog dijela bila je uglavnom obilježena pogibeljnim startovima Zadrana koji nisu štedjeli gostujuće igrače. Najviše se puta na travnjaku u ležećoj pozi našao Antonio Žilić, a iz jedne takve situacije u 22. minuti je požutio i Čurjurić.
Do prvog gola na utakmici trebalo je čekati do 25. minute. Gol akciji Velebita prethodio je iznimno opasan udarac Šarilje s 30 metara s kojim se Gluić našao u velikim problemima. Od siline udarca lopta mu se odbila od ramena, a Milin je bio priseban i izbacio ju u korner. No, taj korner se pokazao sudbonosnim po mrežu Zadrana. Šarlijin nabačaj na drugu vratnicu gdje je čekao usamljeni stasiti Kolić bio je znak da će Zebićevi igrači s loptom na centar. Neumoljiv je bio Kolić koji je poslao loptu u nebranjeni desni dio Gluićevog gola. Ipak iznenađenje je trajalo tek sedam minuta kad je Čurjurić uzvratio prekrasnim zgoditkom. Čurjurić je natrčao na dodavanje Suraća iz prekida te s nekih 25 metara, desno iskosa, opalio po lopti koja je odlejulala preko Mihaljevića u malu desnu mrežu. Uzbuđenjima za prvo poluvrijeme tu nije ipak bio kraj. Opet je Kolić bio u središtu pozornosti. On je uspio na sredini terena izvući loptu kroz zadarsku obranu te uposliti Klapana koji nije puno razmišljao te pravodobnom loptom u prostor uposlio natrčalog Čerinu koji je s lijevog boka blizu gol-aut crte nabacio na ponovno usamljenog taman natrčalog Kolića koji je odlično glavom gađao lijeve rašlje zadarskog gola. No, ispriječio se Gluić koji uspijeva vršcima prstiju odbiti loptu na gredu od koje se lopta spustila na gol-crtu odakle je i očišćena od strane zadarske obrane. Bolja igra Velebita najbolje se oslikala u 38. minuti kad su izvrsno kombinirali Srzentić i Burčul. Ovaj potonji se našao u finoj situaciji iskosa desno kad je volejom zamalo promašio za novo vodstvo. Kolekcija izglednih prilika Benkovčana zaključena je posljednjom minutom prvog dijela kad je Šarlija s lijeve strane iskosa pokušao iz slobodnog udarca prevariti Gluića. Srećom, lopta je na svom putu okrznula živi Zadrana te je fijuknula pored desne vratnice.
Nastavak je ponudio manje zanimljiv nogomet, a na prvi nekakav pokušaj čekalo se do 53. minute kad je Kurtin pucao s visine šesnaesterca, ali udarac je bio premlak da bi Gluiću napravio probleme. Težište igre je prešlo na sredinu terena gdje su obje momčadi bile u potrazi za nekom rupom u obrani, no izglednijih prilika nije bilo za vidjeti sve do  81. minute kad su Benkovčani stvorili pritisak na gol Zadrana, ali na kraju je za prvoligaše sa Stanova prošlo sve bez posljedica. U 83. minuti ponovno iz prekida prijete Zadrani, točnije preko Čurjurića koji oštro puca iz slobodnog udarca s lijeve strane, no na mjestu je bio Mihaljević koji uspješno boksa loptu preko grede. Do kraja utakmice nije se moglo vidjeti ništa vrijedno spomena i izgledalo je kao da su obje momčadi zadovoljne neriješenim rezultatom koji je vodio do ruleta jedanaesteraca. Ipak posljednje sekunde su ponudile mat situaciju za Velebit koji je mogao odnijeti pokal da je Barnjak bio prisebniji. Našao se sam po sredini šesnaesterca, praktički na bijeloj točki  s koje je mogao pitati Gluića u koju stranu će mu pucati. Pokušao je Barnjak odmah bez razmišljanja udarcem na još neprimirenu loptu riješiti pitanje pobjednika, no na njegovu žalost lopta je otišla bliže korner zastavici nego okviru gola Zadrana.
Nakon sučevog zvižduka tražilo se rješenje pobjednika Županijskog Kupa s bijele točke. Prvi su krenuli Zadrani, točnije Terkeš koji je Mihaljevića poslao u lijevu, a loptu u desnu stranu za vodstvo. Uzvraća Barnjak s druge strane, ali uz obilatu pomoć vratnice. Sljedeći je bio Čurjurić koji nije imao problema prevariti Mihaljevića, kao ni Kurtin Gluića te je i dalje rezultat bio izjednačen (3:3). Nepogrešiv je i Mršić u sljedećoj seriji, a u sličnom raspoloženju je bio i Šarlija koji postavlja na 4:4. Ipak sljedeća serija je bila kobna za Zadrane, jer Surać nije uspio svladati Mihaljevića. Unatoč oštrom udarcu u desni kut, Mihaljević je pročitao Suraćevu namjeru te tako doveo svoje u veliku prednost. Tada uskok pogađa za 5:4, a pitanje pobjednika bravuroznom obranom rješava Mihaljević koji je nadmudrio Jerbića i tako donio Velebitu drugi u nizu naslov pobjednika Županijskog Kupa.
Kraj utakmice tj. posljednju obranu Mihaljevića nad Jerbićem bio je znak da slavlje Benkovčana može započeti. Radost je tekla u potocima, zagrljeni svi zajedno su odmah zapjevali Oj ti vilo Velebita kojom su dočekali uručenje pehara pobjednika Županijskog Kupa. Pehar je prvo došao u ruke kapetana Dade Klapana da bi prodefilirao kroz ruke svih igrača. Pjesma i veselje Benkovčana nastavila se odmah potom u svlačionici, a vjerujemo da se nastavilo u istim tonovima do duboko u noć.


 ZADAR – VELEBIT 4:5 (1:1)


Strijelci: 0:1 Kolić 25′; 1:1 Ćurjurić 32′.
Jedanaesterci: Terkeš 2:1; Barnjak 2:2; Čurjurić 3:2; Kurtin 3:3; Mršić 4:3; Šarlija 4:4; Surać – Mihaljević brani, Uskok 4:5; Jerbić – Mihaljević brani.
ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 400. Suci: Ante Žilić, Denis Vrkić, Željko Margetić (svi Zadar).
ZADAR: Gluić 5, Bilaver 5, Šiklić 5,5, Milin 5,5 (Anić 89′), Vasilj 5 (Bilaver 56′ 5), Surać 5,5, Begonja 5,5, Ćurjurić 6,5, Jerbić 5,5, Terkeš 5,5, Mršić 5,5. Trener: Dalibor Zebić.
VELEBIT: Mihaljević 7, Dujmović 6, Benić 6, Matić 6 (Ivanić 65′), Šarlija 6, Kurtin 6, Kolić 6,5(Rašić’), Čerina 6, Srzentić 5,5 (M. Klapan 43′(Uskok 88′)), D. Klapan 6 (Barnjak 70′). Trener: Leo Burčul.
Žuti kartoni: Čurjurić 22′ (Zadar); Šarlija 31′ (Velebit)




 IZJAVE


TEO BURČUL, TRENER VELEBITA:
– Ova pobjeda je najveća nagrada za moje igrače koji su pokazali da mogu igrati više nego ravnopravan nogomet sa prvoligašem kao što je Zadar. Odigrali smo odličnu utakmicu, Zadar nije uspio stvoriti neke šanse, a mi smo imali više izglednijih prilika i na našu sreću bili smo umješniji na kraju u ruletu jedanaesteraca. Ovo je sve potvrda odlične selekcije momčadi u kojoj se nalazi dosta kvalitete i unatoč lošem prvom dijelu sezone pokazali smo da smo u stanju napraviti dobar rezultat što drugo u nizu osvajanje Županijskog kupa i potvrđuje.
MARIO MIHALJEVIĆ, VRATAR VELEBITA
– Veliko je zadovoljstvo pobijediti prvoligaša i to još na ovakav način. Igrali smo dobro, bili u većini utakmice bolji suparnik i na kraju je odlučivala sreća s bijele točke. Sačekao sam Suraća dok nije ispucao loptu i bacio se u desno te je lopta završila na mojim rukama. Ipak treba zahvaliti svim suigračima, a ne mene isticati kao nekog junaka. Danas je pobijedio Velebit.
DALIBOR ZEBIĆ, TRENER ZADRA
– Nastavila se priča iz prvenstva gdje smo pokazivali u kontinuitetu nemoć i nedostatak kvalitete u sastavu koji je u ovoj utakmici protiv Velebita bio više nego očit. Ne možemo s ovakvim kadrom parirati ni trećeligašima, a kamoli prvoligašima. Trebat će raditi neke velike promjene ako mislimo da će Zadrani i dalje moći gledati prvoligaški nogomet. To sve ne umanjuje zasluženu pobjedu Velebita koji su pokazali snagu kolektiva i zavidnu razinu nogometnog znanja.
IVAN ĆURJURIĆ, IGRAČ ZADRA
– Ovo je sramota samo nas igrače i nikoga drugog. Ponovno smo pokazali sve ono što je loše, nismo igrali dobro, a s druge strane je Velebit pokazao puno više i zasluženo su po drugi put za redom odnijeli Županijski Kup.