Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zrilić: Ne postoji osoba koja je preuzela državu u okolnostima kao Kosor

Autor: Siniša Klarica

18.05.2010. 22:00
Zrilić: Ne postoji osoba koja je preuzela državu u okolnostima kao Kosor

Foto: Adam VIDAS



Kosor je preuzela zemlju u ozračju blokade pristupa EU, prazne državne blagajne, ali i društva koje više troši nego stvara, rekao je Zrilić
„Lice i naličje napada na predsjednicu Vlade RH – Od Jace do TLM-a” bio je naziv jučerašnje tiskovne konferencije županijskog HSLS-a. Iako se odmah na početku ogradio da ne želi biti odvjetnik ni zagovornik Jadranke Kosor, predsjednik županijskog HSLS-a Stanko Zrilić cijelu je tiskovnu konferenciju posvetio obrani hrvatske premijerke od aktualnih napada, osobito posljednjih koji dolaze od objave njenog potpisa na privatizaciji šibenskog TLM-a.
Zrilić je rekao da ga Jadranka Kosor ne zanima kao predsjednica HDZ-a, nego kao hrvatska premijerka čiji smo dignitet dužni svi poštivati. Zrilić je posebno istaknuo da je jednako ponosan na Jadranku Kosor kao i na predsjednika Ivu Josipovića, ali je dodao da ne postoji takav primjer da je jedna osoba u tako nepovoljnim okolnostima preuzela rukovođenje državom.
– Teško je naslijediti jake osobe jer je Ivo Sanader ipak osvojio dva mandata. Rijetki su pojedinci koji bi se prihvatili tog posla. Jadranka Kosor imala je snagu i odlučnost da prihvati odgovornost za Republiku Hrvatsku, kazivao je Zrilić.
Po njemu, Kosor je preuzela zemlju u ozračju blokade pristupa EU, prazne državne blagajne, ali i društva koje više troši nego stvara.
– Imala je hrabrosti najprije raščistiti odnose u vlastitoj stranci. Prije nje nitko od svjetskih državnika nije se htio sastati s hrvatskim dužnosnicima. U deset mjeseci, ona se susrela sa svim svjetskim liderima i među njima je prihvaćena kao lider Hrvatske. Potpisan je sporazum o arbitraži jer nema politike bez kompromisa, a stvorena je i tolerantna atmosfera u odnosima sa Srbijom i BiH gdje trebamo shvatiti da više ne ratujemo, nego su važni ekonomski odnosi. Jadranka Kosor, također, s Vladom kreće u dubinske reforme jer u Hrvatskoj postoje tolike kategorije koje su subvencionirane, pa tako hrvatski umirovljenik u prosjeku ima 42 godine, dodao je Stanko Zrilić.
Hrvatska premijerka uhvatila je posljednji vlak u potpisu ugovora za isporuku ruskog plina Hrvatskoj i pristupu Južnom toku. Međutim, strateški su promašaji odustajanje od projekta DružbAdrija i LNG terminala.
Zrilić je indirektno najavio da od Jadranke Kosor nema bolje opcije na sljedećim izborima, jer bi svaka sljedeća vlada morala potrošiti godinu dana na analizi stanja. Jadranka Kosor je prema njegovom mišljenju odvažna osoba čistih ruku, koja je spremna beskompromisno se obračunati s korupcijom, koja na tom putu mora imati konsenzus svih političkih snaga. Stoga je, prema Zriliću, Jadranku Kosor neprimjereno podrugljivo nazivati Jaca, jednako kao kad bi ju se nazivalo Ceca.
 


TLM Posluje po svjetskim standardima


Govoreći o šibenskom TLM-u Stanko Zrilić, inače i potpredsjednik HSLS-a, izjavio je da uopće nije bitno je li dokument o privatizaciji potpisao Sanader ili Jadranka Kosor. Bitno je da je to učinila Vlada RH koja ima legitimitet u odlučivanju. Prije odluke Vlade, to je pitanje, kaže Zrilić, prošlo mnoge koordinacije, pa i resorno ministarstvo. Međutim, Uskoku, Državnom odvjetništvu i policiji nitko ne brani da pozove na ispitivanje bilo koga i neka onaj tko je bio umiješan u malverzacije, zbog njih i odgovara. Važno je da je TLM uzeo hrvatski konzorcij, da tvrtka posluje po svjetskim standardima i da je u modernizaciju utrošeno 60 milijuna eura. Naime, kaže Zrilić, Aluminij Mostar, Sveučilište i Crkva, hrvatski su stupovi opstanka u BiH.