Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Adria pred stečajem?

18.05.2011. 22:00
Adria pred stečajem?


Nije nam cilj zatvoriti najveću riboprerađivačku tvrtku na Mediteranu, ali ovo mrcvarenje predugo traje. Radnici su u više navrata već izigrani pa su izgubili povjerenje, a i nadu u neku svijetliju budućnost – zaključio je Ivica Blažević najavivši za ponedjeljak provođenje referenduma među članovima Sindikata PPDIV-a o pokretanju ispitnog ročišta za stečaj i organizirani štrajk


Strojevi proizvodnog pogona Adrije, najveće  riboprerađivačke tvrtke na  Mediteranu, koji su utihnuli u  utorak oko deset sati kada je  80-ak radnica započelo spontani štrajk, ni u srijedu nisu  pokrenuti, a razlog tome neispunjena su obećanja.
Nezadovoljne prvenstveno  zbog neisplate plaća za ožujak  i travanj radnice su zaustavile  proizvodnju čvrsto odlučivši  kako više neće besplatno raditi nakon čega je sazvan hitan  sastanak između sindikalnog  povjerenstva PPDIV-a i  Uprave Adrije.
No ni nakon sastanka proizvodnja nije pokrenuta, niti je  postignut dogovor.
– Situacija je vrlo zabrinjavajuća, a upitno je pokretanje  proizvodnje uopće jer radnice  ne prihvaćaju rad prije isplata  plaća za ožujak i travanj.  Uprava je na današnjem sastanku jasno dala do znanja da  sredstava za travanjske plaće  nema, a onu za ožujak obećali  su isplatiti u petak što je tehnički nemoguće jer su za petak zakazali sastanak s predstavnicima banaka i Podravke  – rekao je Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV-a  za Dalmaciju naglasivši kako  će sindikat nadzirati daljnji  razvoj događaja i podržati radnike u njihovim odlukama,  kakve god one bile.
– Nije nam cilj zatvoriti najveću riboprerađivačku tvrtku  na Mediteranu, ali ovo mrcvarenje predugo traje. Radnici su u više navrata već  izigrani pa su izgubili povjerenje, a i nadu u neku svijetliju budućnost. Sasvim je  jasno da unatoč obećanju,  plaća ne može biti u petak jer  Hypo banci treba barem jedan  dan za deblokadu računa, a  potom još jedan dok se novac  koji bi za isplatu plaća trebala  uplatiti Podravka, proknjiži.  Skeptični smo, a oni neka nas  razuvjere – zaključio je  Blažević najavivši za ponedjeljak provođenje referenduma među članovima Sindikata  PPDIV-a o pokretanju ispitnog ročišta za stečaj i organizirani štrajk u kojemu  prema Statutu ovog sindikata  mora sudjelovati 3/4 od ukupnog broja članova kako bi on  bio legitiman.
Osim zbog neisplate plaća  radnicima se čaša prelila i  zbog nerealiziranih prava iz  Kolektivnog ugovora koji se  odnose na isplate regresa za  prošlu godinu, dječjih darova  za posljednje dvije godine, davanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u ukupnoj  vrijednosti od oko 4,5 milijuna  kuna, jubilarnih nagrada, prekovremenih sati, ali i uplate  sindikalne članarine za proteklih nekoliko mjeseci koja je  umjesto na sindikalni račun  utrošena za potrebe tvrtke.  Slično je učinjeno i s ratama  kredita pojedinih zaposlenika  zbog čega su se našli u nemilosti banaka i vrlo nezavidnom položaju. Iako su na  jučerašnjem sastanku sindikalni povjerenici inzistirali da  se Uprava o svemu nabrojenom očituje te precizira datum moguće realizacije, sa  sastanka su ipak pred radnike  došli bez odgovora na ta pitanja.
– Ugovor s Podravkom u  koji Adrija ulaže velike nade,  također ne ostavlja puno prostora za oduševljenje jer je on  zapravo samo korekcija, odnosno dopuna onog već postojećeg koji vrijedi do kraja  ove godine. Izmijenjene su  samo neke stavke vezane za  nabavu, skladištenje, ulaz i  izlaz robe te distribuciju koju  bi zaposlenici Podravke od  sada trebali osobno nadzirati.  Taj ugovor trebao bi biti potpisan u petak – rekao je  Blažević dodavši kako će Sindikat PPDIV-a Upravi biti na  raspolaganju te pružiti pomoć  koju su od njih zatražili u  iznalaženju daljnjih rješenja.  A hoće li se rješenje za ponovno pokretanje proizvodnje i nagomilane probleme i  obveze Uprave prema radnicima i iznaći ostaje za vidjeti.


 DALMACIJA RIBA “ZRELA” ZA STEČAJ




Iste zahtjeve sindikalci su jučer Laciću postavili i uime radnika u tvrtci  “Dalmacija riba” sa sjedištem u Drnišu, registriranoj na njegova oca. Ta  je tvrtka prema mišljenju sindikalnih povjerenika još prije nekoliko  mjeseci, odnosno nakon izbijanja afere vezane uz poslovanje s  Podravkom, bila “zrela” za stečaj. Naime, osim što Hypo banka nad  tvrtkom ima založno pravo “teško” tri milijuna eura koje je Lacić zadužio  kako bi od banke formalno otkupio njihova potraživanja prema “Plimexu  u stečaju”, “Dalmacija ribi” prijeti i povrat poticajnih sredstava u visini od  oko 11 milijuna kuna. Naime, riječ je o poticajima koje je država u  protekle dvije godine “Dalmacija ribi” isplatila, a koje bi sada, nakon  USKOK-ove istrage, tvrtka trebala vratiti natrag. Jedina nada za opstanak  tvrtke, ali i radnih mjesta za 50-ak zaposlenih, mogao bi biti novac od  prodaje 50 posto udjela Lacićeve “Jadran-ribe” ruskoj tvrtki ukoliko se  on zaista i realizira do kraja.


 TALIJANSKI PODUZETNIK ZAINTERESIRAN ZA SLANE INĆUNE


Osim već dogovorenih poslova s “Podravkom” Uprava “Adrije” u petak  planira ozbiljnije porazgovarati i s talijanskim gospodarstvenikom  zainteresiranim za otkup usoljenih inćuna. No, radnici su vrlo skeptični  u pozitivan ishod i dogovor za proizvodnju. Ističu kako se već godinama  nije ništa ulagalo u tehnološku obnovu, niti u kadrove, a posebice su  kivni što je nakon svega tri godine, otkako je Lacić za nešto više od tri  milijuna eura otkupio većinski paket dionica “Adrije”, njezinu najveću  vrijednost, brend “Eva”, prodao “Podravci” i to za 15,5 milijuna eura.