Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nacionalnom centru “sumnjivo” 14 eseja iz Barakovića

18.05.2011. 22:00
Nacionalnom centru “sumnjivo” 14 eseja iz Barakovića


– Odmah smo sazvali sastanak Školskog ispitnog povjerenstva. Sve radove pomno smo pregledali, usporedili ispite, raspored sjedenja učenika u vrijeme kad su pisali esej i na koncu zaključili kako nikakvih nepravilnost u smislu dogovaranja ili prepisivanja nije moglo biti -Ranko Artuković, ravnatelj gimnazije Jurja Barakovića
Zbog sumnje na nepravilnosti koje su ispravljači učeničkih državnih matura Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja primijetili,  na adresu zadarske Gimnazije Jurja Barakovića prošli je tjedan stigao zahtjev za pismenim očitovanjem.
Riječ je naime o 14 eseja kod kojih su zbog gotovo identičnog navođenja citata ispravljači posumnjali kako bi tu mogla biti riječ o nekoj nepravilnosti. No u gimnaziji Jurja Barakovića takvu mogućnost kategorički isključuju ističući da već godinama imaju zaista kvalitetne i vrijedne učenike koji takvo što sebi ne bi priuštili, a niti im je to, s obzirom na njihove  kvalitete potrebno.
– Odmah smo postupili po naputku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i sazvali sastanak Školskog ispitnog povjerenstva. Sve radove pomno smo pregledali, usporedili ispite, raspored sjedenja učenika u vrijeme kad su pisali esej i na koncu zaključili kako nikakvih nepravilnost u smislu dogovaranja ili prepisivanja nije moglo biti. Nakon toga smo sastavili pisano izvješće i proslijedili ga natrag na razmatranje – rekao je Ranko Artuković, ravnatelj gimnazije Jurja Barakovića. Artuković je napomenuo kako je riječ o zaista kvalitetnim učenicima te da ih je upravo u tom razredu 18 odličnih od kojih je deset razred završilo s prosjekom 5.0.
Dva dana kasnije o zamjerkama ispravljača obaviješteni su i sami učenici čije su eseje ispravljači procijenili spornima nakon čega su se i oni pismeno očitovali.
– Učenici su u dogovoru s njihovom razrednicom koja im inače i predaje Hrvatski jezik i književnost krajem prošlog tjedna sastavili jedan zajednički dopis koji su potom proslijedili na istu adresu. Ukazali su na slabost ovakvog koncepta državne mature jer su imali zadanih samo osam djela od kojih su na koncu dobili dva – ispričao je Artuković napominjući još jednom kako je riječ o zaista kvalitetnim učenicima koji su se dobro pripremili za pisanje eseja te razumiju bit i znaju izabrati one ključne citate za samo djelo što je zapravo ispravljačima i bilo sporno.
– Ja se iskreno nadam da će sve ovo proći u najboljem redu, no treba još malo strpljenja jer povratnu informaciju iz Zagreba na naša pisana očitovanja od prije pet, šest dana još uvijek nismo dobili  – zaključio je ravnatelj Artuković.
A da bi zaista sve trebalo proći u najboljem redu nadaju se i učenici koji imaju velike planove za budućnost, a ona uvelike ovisi i o ocjeni eseja.
Prošle je godine, podsjetimo, na nacionalnoj razini izbio gotovo skandal kada se na internetskim stranicama dan prije pisanja državne mature proširila vijest o temi eseja. Posumnjalo se kako je ona „iscurila” upravo iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, no nitko nije bio sankcioniran.