Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sezona u kojoj su svi profitirali

18.05.2011. 22:00
Sezona u kojoj su svi profitirali


Svi koji su igrali su stvarno dali svoj maksimum i hvala Bogu što su nas zaobilazile teže ozljede što je doprinijelo da budemo na kraju najugodnije iznenađenje u hrvatskoj košarci – kazao je kapetan Jurjević


Sezona za pamćenje Borik-Puntamike završena je na nikad boljem i višem petom mjestu u Hrvatskoj. Stajati prvi u redu iza takvih košarkaških institucija poput Cedevite, Zadra, Zagreba i Cibone najbolji je ukrasni pridjev s kojim se može opisati učinjeno u proteklih 10 mjeseci. Točno tada, preciznije u kolovozu prošle godine, krenule su pripreme iznimno mladog sastava pod vodstvom trenera Nevena Plantaka, a pred njih je postavljen samo jedan cilj, osiguranje prvoligaškog ostanka. Bez nekakvih zvijezda, s tek jednim igračem koji je osjetio što znači igrati pravu prvoligašku (čitaj NLB) utakmicu, Jurom Škifićem i s većinom igrača koji nikad u životu nisu igrali u Prvoj ligi. Tada je sve ovo pozitivno što se kasnije zbivalo bilo potpuno nezamislivo. Prisjetit će se svega toga i kapetan zelenih Marino Jurjević.
– Na početku priprema u kolovozu prošle godine nismo apsolutno znali što možemo očekivati od nadolazeće sezone. Dosta igrača je napustilo klub, prije svega Mrva koji nam je bio prvo ime te je na pripreme stiglo dosta novih, mladih, i time nesikusnih igrača. Tu se pojavio jedan Petar Marić koji je nastupao do tada za Voštarnicu u A-2 ligi, pa Mikulić koji je također igrao u A-2 ligi za Pet bunara. Došao je i Pešut s jako malo minuta u Zaboku. Škifić jest prvi dio sezone u Zadru kod Zmage Sagadina imao minutažu, no nije igrao uopće drugi dio. Usprkos svemu tome, pripreme smo odradili vrhunski. Nizali smo pobjede u pripremnim utakmicama te je nastala među nama vrlo brzo jedna odlična, ali i vrlo radna atmosfera.
 Tu atmosferu naglo je pokvario odlazak Ivanova u redove Zadra. Činilo se kako ste izgubili glavni oslonac, a prvenstvo tek što nije započelo.
– Šokirao nas je svih taj odlazak Ivanova koji jednostavno nije mogao odoliti Jusupovom pozivu. Nama to definitivno nije odgovaralo, jer nam je on bio glavni igrač i većina akcija nam je išlo na njega. Srećom, odmah na otvaranju u Jazinama protiv VROS Darde pokazalo se da su Čakarun i Škifić itekako sposobni nadoknaditi njegov odlazak.
Odličan start
Ušli ste u A-1 ligu fenomenalno s omjerom 3-0. Nakon Darde, slavili ste u gostima kod Dubrave, a potvrda odlične forme došla je u sljedećoj domaćoj utakmici protiv Alkara kojeg ste dobili s 35 razlike.
-Pokazalo se da imamo nešto što je veliki problem za protivnike. Obrana koju smo igrali još tamo od Lige za ostanak zahvaljujući našem treneru odlično je uklopljena i u mladi sastav s kojim smo krenuli u ovu sezonu. Sustav obrane koji smo neprestano iz treninga u trening ponavljali davao je ploda i protivnici se nisu uspijevali prilagoditi na taj naš način obrane koja se bazirala uglavnom na preuzimanju. Iz dobre obrane smo lakše dolazili do poena i tako smo dominantno prošli prva tri kola bez poraza. Taj zalet nam je odlično poslužio u psihološkom smislu, jer smo shvatili da ima smisla sva ona mukotrpna ponavljanja jednih te istih radnji na treningu.
 Do polovice sezone oko Božića imali ste skor 6-3. Pobjeda nad Splitom u Jazinama pokrila je dva poraza u nizu, među kojima je posebno bolan bio onaj prvi domaći, protiv Svjetlosti.
– To nije bila toliko naša loša predstava protiv Svjetlosti koliko su gosti odlično odigrali. Ipak sa pobjedom nad najjačim konkurentom Splitom ostali smo jako visoko plasirani. Također su odlasci u to vrijeme Devića i Pavića odlično nadomješteni dolascima Petanija i Ružića. S njima dvojicom smo dobili potrebnu dozu iskustva u momčad što nam je bilo od velike koristi kad se sezona zahuktala.
Zahuktala se sezona u posljednjim kolima kad je bilo više nego izvjesno da ste pred neočekivanim ulaskom u Ligu za prvaka.
– Nismo htjeli ništa unaprijed najavljivati iako smo duboko u sebi znali da imamo veliku šansu za plasmanom u Ligu za prvaka. Pobjeda u Slavonskom Brodu donijela nam je i potvrdu toga, a s time smo uspjeli riješiti osnovni cilj zadan prije početka sezone, osigurali smo ostanak u ligi. Ostalo je da u Ligi za prvaka pokažemo najbolju košarku i da igramo bez opterećenja.
Pregazili Cibonu
Taj moto vam je donio otvaranje iz snova u Ligi za prvaka.
– Ta prva utakmica protiv Cibone u Jazinama je nešto što ostaje u sjećanju za cijeli život. Puna dvorana, obrana fantastična, a u napadu smo nemilice punili koš našeg najjačeg kluba. Nevjerojatno je kako smo odigrali tu utakmicu u jednom dahu i pokazali odmah na startu s 23 plusa da smo jako opasni za svakog protivnika u ligi.
Nakon Cibone uslijedilo je možda još bolje vaše izdanje koje ipak nije bilo dovoljno za još jedan veliki skalp. Cedevita je pobijedila samo zahvaljujući nevjerojatnom šutu koji im je bio čak 80%.
– To je utakmica za kojom najviše žalimo u prošloj sezoni. Da smo to uspjeli dobiti sigurno bi naš plasman bio još bolji od petog mjesta koje smo dohvatili. Bili smo odlični, no Cedevita je pokazala svu svoju snagu te su unatoč nevjerojatnom šutu dobili na kraju s tek tri razlike. A da mi je ušla jedna lopta od ona tri pokušaja na kraju, možda bi sve drukčije završilo.
 Nakon toga niste mogli odoliti teškom rasporedu koji vam je jednog za drugim dovodio najjače sastave u Hrvatskoj. Tek ste nakon te serije najtežih utakmica protiv Zaboka doma i Alkara u gostima pokazali da niste zaboravili pobijeđivati.
– Imali smo najteži mogući raspored koji nam je nosio jedne za drugim naše najjače klubove. Pobjedama protiv Zaboka i Alkara uspjeli smo se vratiti psihološki te smo unatoč velikom umoru uspjeli s još dvije pobjede protiv Splita i Alkara izboriti plasman na peto mjesto koji je najveći uspjeh kluba u povijesti. Osim tog najboljeg plasmana ikad, svaki igrač posebno je dobio mnogo po pitanju isksutva i kvalitete. Pogotovo su najviše profitirali naši mlađi igrači. Tu mislim najviše na Čakaruna, Marića, Mikulića, Pešuta, Mrkića i Šarliju koji je odlično odradio posljednje utakmice u Ligi za prvaka. Pored njih najveći dobitak nam je bio Jure Škifić koji se pokazao našim prvim igračem te je imao konstantu kroz sezonu. Svi koji su igrali su stvarno dali svoj maksimum i hvala Bogu što su nas zaobilazile teže ozljede što je doprinijelo da budemo na kraju najugodnije iznenađenje u hrvatskoj košarci – za kraj je kazao Jurjević.


 PLODNA GOSTOVANJA




Tajna uspjeha mladog sastava kojemu je prosjek jedva nešto viši od 20 godina leži u odličnoj fizičkoj i psihičkoj pripremi kroz pripreme i treninge. Stručni stožer na čelu s trenerom Plantakom odlično je pripremao momčad na sve teške zahtjeve, a primjetno je više od svega da se to sve odrazilo na nikad uspješnija gostovanja zelenih.
– Već sam šest godina u Borik-Puntamici i nikad nismo bili tako dobri u gostima kao ove sezone. Zapravo je sve to krenulo još krajem lanjske sezone u Ligi za ostanak kad smo dobili veliki broj utakmica na gostovanjima. Zasluge za to sigurno treba pripisati našem treneru koji nas je odlično psihološki pripremao za gostujuće utakmice. Tu je jako bitan taj motivacijski dio i spoznaja da se može svakog dobiti u njegovoj dvorani. Djelovali smo kroz cijelu sezonu kao homogeni kolektiv, u većini utakmica  smo ulazili s maksimalnim pristupom te smo vješto isticali naše prednosti, a mane sakrivali. Kad se pored toga svega doda da smo prava klapa na terenu i izvan njega onda nije čudo što smo bili protivnik kojeg je jako teško slomiti i pobijediti.


 HVALA NAVIJAČIMA


Kapetan nije propustio priliku da se zahvali svima onima koji su vjerno pratili njihov klub kroz sezonu.
– Zahvalio bih se svim našim navijačima, a posebno onima koji su nas vjerno svaku utakmicu bodrili na zapadnoj tribini iza naše klupe. Iznimno mi je drago da smo uspjeli podignuti na koji trenutak dosta tmurnu košarkašku atmosferu gradu ove sezone, ponajviše zbog krize u KK Zadru. Bar smo na nekoliko dana uspjeli razveseliti sve ljubitelje zadarske košarke s pobjedom protiv Cibone i dostojanstvenim otporima koje smo pružili našim trenutačno najjačim klubovima Cedeviti i Zagrebu.