Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski pljačkaš s teleskopskom palicom uhićen u Primoštenu

18.05.2012. 22:00
Zadarski pljačkaš s teleskopskom palicom uhićen u Primoštenu


Val oružanih razbojstava koji je prošle godine uhvatio maha te ih je u 12 mjeseci 2011. izbrojeno 51, nastavlja se i ove godine, a crna statistika pokazuje kako ih je do danas bilo 20. No policija sve uspješnije “staje na kraj” počiniteljima, a krivac za posljednja četiri razbojstva u svega mjesec dana uhićen je u susjednoj županiji. Riječ je o Robertu Ivanovu Mičiću (42) koji je s prijateljem Zvonkom Bušićem (32) pao u ruke šibenskoj policiji u srijedu navečer pri pokušaju bijega nakon pljačke kladionice u njihovom gradu. Razbojnici su oko 19.50 sati prijeteći pištoljem zaposlenici iz blagajne kladionice uzeli dnevni utržak od 23,350.00 kuna, sjeli u unajmljeni “fiat punto” i dali se u bijeg u pravcu Splita.
No ubrzo su “zapeli” za oko šibenskim plavcima koji su krenuli u potjeru za njima. Gotovo filmska jurnjava na cesti tijekom koje su se razbojnici riješili pištolja bacivši ga kroz prozor jurećeg vozila trajala je sve do Primoštena gdje su uhićeni. Ubrzo su im pronašli pištolj za koji je utvrđeno da je zapravo plastična igračka vrlo nalik opasnom originalu.
Razbojnici su privedeni u prostorije Policijske uprave šibensko-kninske, a nakon saslušanja uz kaznenu su prijavu prepraćeni pritvorskom nadzorniku. Tu nije priči kraj. Naime, tijekom pretrage njihovih domova u Zadru koje su zajedno pretraživali zadarski i šibenski krim-inspektori, Ivanovu Mičiću pronađena je teleskopska palica. Kako su koncem travnja te u proteklih pet dana na zadarskom području teleskopskom palicom počinjene čak četiri pljačke, ubrzo se pokazalo da ih je počinio vlasnik pronađene palice.
– Četrdesetogodišnjak se sumnjiči da je u srijedu u 12.30 sati, u Šibenskoj ulici u Zadru, uz prijetnju metalnom palicom od 25-godišnje zaposlenice kladionice ukrao nekoliko tisuća kuna, kao i da je u nedjelju u Ulici Mihe Klaića uz prijetnju teleskopskom palicom i od 27-godišnje zaposlenice ukrao nekoliko tisuća kuna – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske napominjući kako se isti muškarac tereti i za pljačku kioska Tisak krajem travnja u Medulićevoj ulici gdje je istom palicom zaprijetio 43-godišnjoj trgovkinji i oteo joj dnevni utržak od nekoliko tisuća kuna.
Potkraj travnja Robert I.M. s teleskopskom palicom upao je u poslovnicu Hrvatske lutrije na Voštarnici i također ispraznio blagajnu pribavivši tako sebi u četiri prepada “zaradu” od 42 tisuće kuna.
Od početka ove godine na području PU zadarske dogodilo se ukupno 20 razbojstva od kojih je do danas uspješno razriješeno 14. Osim toga, policija je u prva četiri mjeseca ove godine ušla u trag razbojnicima odgovornim za 11 oružanih pljački tijekom 2011. godine, mahom u kladionice i trgovine. Ono što bi se gotovo moglo svrstati pod rubriku “vjerovali ili ne” od ukupno 51 razbojstva, koliko ih je evidentirano u prošloj godini, iza više od polovine tih teških kaznenih djela i višemjesečnog “navlačenja” policajaca koji im nisu uspijevali ući u trag, stoje maloljetnici i mlađi punoljetnici.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU