Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lutke – zadarski brend

Autor: Valentina Mlađen

18.05.2013. 22:00
Lutke – zadarski brend

Foto: Vedran SITNICA



Kazalište lutaka Zadar bilo je i ostalo avangarda hrvatskog lutkarstva i mislim da još uvijek označava jedan od brendova ovoga grada, zaključila je Pavić Tumpa


Međunarodni dan muzeja jučer je obilježen u svim odjelima Narodnog muzeja Zadar, a centralno događanje bila je izložba scenografija Kazališta lutaka Zadar “Lutke u Kneževoj palači” postavljena u krletkama Kneževe palače. Kneževa palača obilježila je prošlog petka dvije godine od svog otvaranja za javnost u svojstvu muzeja te su kroz nju prošli mnogi posjetitelji koji će sada, naglasila je Renata Peroš, ravnateljica NMZ imati priliku razgledati i ovu bogatu izložbu.
– Posjetitelji imaju jedinstvenu priliku ući u svijet Kazališta lutaka, ali onaj svijet iza scene čiji rezultat vidimo na pozornici. To je svijet velike imaginacije i kreativnosti, rekla je Peroš naglasivši kako je ova izložba samo nastavak odlične suradnje Kazališta i Muzeja.
Na izložbi je prikazan presjek scenografija kroz prikaz lutaka i fotografija, pojasnila je ravnateljica KLZ Iris Pavić Tumpa.
Najstarija lutka prikazana na izložbi je Ružno pače iz 1972. godine, a ostale se kreću od Judite, dvadesetak godina unatrag pa do najnovije predstave KLZ-a “Zvjezdica” za koju je scenografiju, lutke i kostime radila Ruskinja Alexandra Kovalskaya
Pavić Tumpa napomenula je kako na izložbi gotovo nema lutke i scenografije koja nije osvojila neku od nagrada u ovih dvadesetak godina.
– Kazalište lutaka Zadar bilo je i ostalo avangarda hrvatskog lutkarstva i mislim da još uvijek označava jedan od brendova ovoga grada, zaključila je Pavić Tumpa.