Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kako liječiti one koji bacaju hranu?

18.05.2016. 22:00


NA ŠTO SE SVE ČOVJEK DANAS U ZADRU MOŽE POSKLIZNUTI?
Prolazim tako prije neki dan kraj Pomorske škole i skoro se polomim na jedno jaje. Da, dobro ste pročitali dragi čitatelji/ce. Ideš tako ulicom i posklizneš se na jaje. Dobro, istina je, najbolje je uopće ne pasti, ali ako već padaš, bolje se poskliznuti na jaje nego na pseću izmetinu. Ali, otkuda jaje na cesti? I vi i ja dobro znamo otkud jaje na cesti. Nekome je u životu jako dobro pa onda baca hranu. I tako se ja jedva održim na nogama i nekako se stabiliziram, a jedan mi znanac dobaci – “eto ti prave teme za pisanje!”. To doduše nije baš pisanje o tv-programu, ali, ako ćemo istinu govoriti, činjenica je da je cijeli dan na tv-programu bilo govora o tim tzv. “ludijadama” pa je to ipak povezano. Osim jaja i brašna, bilo je tu i raznih drugih divljanja, opijanja i da sada ne nabrajam čega sve ne. Sreo sam i svog starog znanca, srednjoškolskog profesora, i to jedne malo “bolje” škole, kako ubrzano zamiče u jednu malu uličicu. “Bolje da ih ne sretnem” – dobacio mi je zadihano. Što je najbolje od svega, taj moj znanac inače spada među omiljenije profesore, vrlo je ugledan i korektan prema učenicima. Što je tek onda s onima koji vole dijeliti negativne ocijene i imaju malo čvršće kriterije? Hoće li njih uskoro bacati na lomače?
A KAKO SE TO LIJEČI?
Sada se postavlja pitanje, kako riješiti taj problem i kako našu omladinu dovesti u red i kako im objasniti da se to ne smije, kada im to već u roditeljskom domu nisu htjeli ili uspjeli objasniti? Recimo ovako. Djelovati na njihov kršćanski moral i pravila ponašanje. U crkvi postoji jedna kasica na kojoj piše “za siromašne”. Osim toga, može se uplatiti za gladnu djecu Afrike gdje se nalaze naši misionari. Daš parsto kuna, a neko dijete za te pare ima cijelu školsku godinu topli obrok. To naša mladež izgleda baš i ne zna. A ako se već ne može djelovati na njihov moral onda je bolje ovako.
Lijepo se zabilježi tko je na taj dan bacao hranu po prolaznicima, bacao nedužne prolaznike u more i radio slične lijepe stvari pa se lijepo njihovi roditelji malo opletu po džepu, a te se pare onda dadu za nabavku lijekova i pomagala za bolesnu djecu. Ima i još jedan sistem. Svaki maturant za kojeg se nepobitno utvrdi da nešto s njim nije u redu (jer napadanje prolaznika nije normalno ponašanje) dobije svojih deset posto. Kakvih deset posto, pitat ćete se? Jednostavno. Upisuješ se na fakultet i tamo se uz svjedodžbu nalazi i papir da si takvog i takvog ponašanja i odmah deset posto manje bodova pri upisu. Također i pri zapošljavanju. Tko bi normalan htio imati zaposlenika, npr. konobara, koji bi pečena jaja umjesto na stol servirao gostu u glavu? Ili nekog tko bi teturao pijan i bacao prolaznike u more. S druge strane, oni normalni maturanti koji su kupili brašno i jaja i dali ih u socijalnu samoposlugu bi trebali imali povlastice pri upisu i zapošljavanju.
TO NIJE ISTO
Prošle sam godine vrlo negativno pisao o ovom gore spomenutom neredu i anarhiji pa me jedna znanica podsjetila na jednog tipa koji je prije dvadesetak godina svirao u rock grupi i na pozornici neobično odjeven (neki bi to nazvali skarednim) vitlao sjekirom, igrao se otvorenim plamenom i radio slične stvari koje bi po nekima imale dodirne točke s gore spomenutim divljanjem. Onda sam je morao podsjetiti da ta osoba (inače veliki i ugledni umjetnik, meni tako drag) nije napadala nedužne prolaznike, nije bila ni pijana ni drogirana i u krajnjem slučaju, sve je to koristila u sklopu svoga umjetničkog izričaja, a to je miljama daleko od ovoga o čemu danas govorimo.
O EUROSONGU NEMA NIŠTA
Znam jednu ženu koja ima izrezan moj članak o Eurosongu 2013. U kojem sam uistinu sadistički analizirao cijeli događaj i svakog izvođača pojedinačno. Uvijek kada je loše volje izvuče taj komad papira i onda joj je sve nekako veselije i smješnije. Kaže mi ista osoba kako je jako razočarana što više ne pišem o tome. A ne pišem. Što ću? Zabranila psihijatrica. Kaže da to može vrlo negativno utjecati na moju labilnu psihu. Bolje je živjeti u miru i ne gledati Eurosong.