Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Podijeljeno 20 uvjerenja za računalne operatere

18.05.2016. 22:00
Podijeljeno 20  uvjerenja za  računalne  operatere


– Cilj projekta je doprinijeti poboljšanoj zapošljivosti i zapošljavanju nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnim invaliditetom i oboljelih od multiple skleroze s područja Zadarske županije, poručila je Jagoda Gluščević
Prigodnom svečanošću u prostoriji Pučkog otvorenog  učilišta nasuprot hotela Iž čak 20 nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze  dobilo je uvjerenje o osposobljavanju za poslove računalnog operatera.
Vrijednost projekta 137 tisuća eura
– Uvjerenje o završenom programu osposobljavanja za računalnog  operatera u sklopu projekta INTOWORK moći će se upisati i u e-radnu  knjižicu, kazala je voditeljica projekta Sandra Vukić, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekta u zadarskom Zavodu za zapošljavanje.
– Predstoji nam još pet dana prakse u COIN-u na Murvičkoj cesti, navodi Vukić dodajući kako je Ive Sutlović asistent na projektu.
 Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, a provelo ga je Pučko otvoreno učilište Zadar temeljem rješenja izdanog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
– Projekt se provodi u sklopu programa bespovratnih sredstava IPA IV –  Razvoj ljudskih potencijala; Poboljšanje pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 137.552,37 eura ili oko  1.050.000 kuna, od čega se 96.836,90 eura, odnosno 70,4 posto vrijednosti projekta sufinancira od strane Europske unije, objašnjava Vukić.
Po stopi zaposlenosti osoba s invaliditetom od oko 35 posto Zadarska  županija je iznad hrvatskog prosjeka gdje je ta brojka daleko manja.
Tijekom informatičkog tečaja, kako doznajemo, zaposlilo se petero  ljudi, dok ih velika većina aktivno traži posao.
Ohrabrujući rezultati
Zakon je jasan i u njemu stoji kako je na 20 ili više zaposlenih poslodavac dužan zaposliti jednu osobu s invaliditetom.
– Zahvaljujem svim osobama s invaliditetom na sudjelovanju u dosadašnjim aktivnostima u sklopu projekta INTOWORK i na njihovim ohrabrujućim i pozitivnim komentarima. Vjerujemo da ćemo ostvarivati uspješnu suradnju i u daljnjoj provedbi projekta, zahvalila je Irena Dragić,  predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadru.
Dosadašnji rezultati provedbe INTOWORK projekta su uistinu ohrabrujući jer su doprinijeli povećanoj aktivnosti ciljane skupine u traženju  posla, motivirali su lokalne poslodavce za zapošljavanje osoba s invaliditetom.
– Pozivamo i druge nezaposlene osobe s invaliditetom da se uključe u  druge aktivnosti koje se organiziraju u sklopu projekta te kroz sudjelovanje u projektu povećaju svoje šanse za zapošljavanje, pozvala je Dragić.
Naime, u sklopu projekta naišli su na poslodavce koji imaju volju zaposliti osobe s invaliditetom, ali nisu imali informacije na koji način to  učiniti, te na koje olakšice imaju pravo.
– Cilj projekta je doprinijeti poboljšanoj zapošljivosti i zapošljavanju  nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnim invaliditetom i oboljelih od multiple skleroze s područja Zadarske županije,  poručila je Jagoda Gluščević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zadar.