Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Brzi razvoj adut i Paga i Novalje

18.05.2017. 22:00
Brzi razvoj adut i Paga i Novalje


Gradonačelnici Željko Maržić (Pag) i Ante Dabo (Novalja) igraju na kartu postignutog u svojim mandatima. HDZ-ovi kandidati su Igor Karavanić u Pagu i Aleksij Škunca u Novalji, dok su SDP-ovi Dario Grašo u Pagu, odnosno Robert Badurina u Novalji
Gradovi Pag i Novalja dva su najznačajnija središta otoka podijeljenog u dvije županije. Brojem stanovnika, snagom gospodarstva, posebno turizma, kao i permanentnom investiranju u komunalnu infrastrukturu i društveni standard, oni određuju ritam život na otoku.
U Novalji za ovih predizbora vrijeme prolazi u nikad većoj tišini. Čini se da je streljivo istrošeno na nedavnim izvanrednim izborima. U utrci su najglasniji HDZ i SDP, no kako se čini možda najbolje plovi brod nezavisnog Ante Dabe, aktualnog gradonačelnika. SDP ide u koaliciji s laburistima, a kandidat je Robert Badurina iz Jakišnice, a dobije li izbore HDZ gradonačelnik će biti Aleksij Škunca. Planirana marina i uvijek živo Zrće dva su punkta oko kojih se ovog puta najviše lome predizborna novaljska koplja.
– Naša je lista provjerena, na njoj se nalaze časni ljudi, uspješni u svojem poslu, uostalom većinu onog što smo najavljivali prije četiri godine smo i ostvarili. Nadamo se najboljem i kontinuitetu pozitivnih procesa koje smo pokrenuli, naglašava Dabo.
U izborima za Gradsko vijeće svojom listom sudjeluje i HSS.
Milijun noćenja
Na izbore za gradonačelnika Paga HDZ s gradonačelničkim kandidatom Igorom Karavanićem ide samostalno, kao i SDP kojem će čelnu poziciju pokušati osvojiti Dario Grašo. Ante Fabijanić nosi listu na kojoj se nalaze Reformisti, ali i MODES. Aktualni gradonačelnik Željko Maržić kandidat je Paške stranke Pag (PSP). Tu je izgledan drugi krug, mada pogleda li se učinjeno u proteklom razdoblju, Maržić je ipak u prednosti. On tako ističe da se Grad Pag se u sljedećem razdoblju, bude li ga on vodio, u vrlo krakom vremenu može nadati silnom turističkom iskoraku. Lanjskih 930 tisuća noćenja moglo bi već do kraja desetljeća značajno porasti, daleko iznad godinama nedostižne granice od milijun noćenja. Temelj turističkog razvoja vidi na stvorenim infrasrukturnim pretpostavkama tijekom njegovog mandata.
– Ambiciji rasta turističkog proizvoda najviše ide u prilog činjenica da je prostornoplanskom dokumentacijom omogućena izgradnja tri tisuće ležajeva u zoni Paška rebra III. Na lokalitetu Kotica omogućena je izgradnja novog hotela te rekonstrukcija Bellevuea, ističe Maržić.
Izrađen je veliki broj strateških dokumenata, a prihvaćena je i strategija razvoja Grada Paga i njegovog turizma.
Novi vrtić
Komplementarna djelatnost razvoju turizma je svakako i poljoprivreda. Posebno ako se osvrnemo na iznimne brendove – janjetinu i sir.
– Proizvodnja sira, skute, janjetine izvor su prihoda mnogim obiteljima, bilo kroz OPG-ove, bilo kroz rad u paškoj sirani. Osigurali smo nemala sredstva za poticaj poljoprivredne proizvodnje kao i za oživljavanje ribarstva koje bi ubuduće bilo usmjereno i na marikulturu, uzgoj riba i školjaka, kaže Maržić.
– Lani je proradio vodoopskrbni sustav Vrčići koji ima vodospremu volumena od 1000 prostornih metara, a završeni su radovi na bunarskim zdencima čiji će kapacitet u konačnosti iznositi 50 litara vode u sekundi. Za dovršetak investicije potrebno je još izgraditi trafostanicu te NN električnu mrežu za pumpe u bunarskim zdencima, naglašava Maržić.
Velika se pažnja u Pagu pridaje i društvenom standardu. Otvara se energetski održivi dječji vrtić, kapaciteta 130 djece čija je vrijednost 18,5 milijuna kuna.
– S ponosom ističem da je Pag grad sporta i grad kulture. Za funkcioniranje ukupno 23 udruge u sportu, kulturi i ostalim djelatnostima, za prošlu godinu utrošeno je više od 600 tisuća kuna, a uredno su isplaćivane studentske i učeničke stipendije, čiji je broj u stalnom porastu, ističe aktualni gradonačelnik Željko Maržić.