Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ćorić: Osobe s invaliditetom trebaju punu afirmaciju na tržištu rada

18.05.2017. 22:00
Ćorić: Osobe s invaliditetom trebaju punu afirmaciju na tržištu rada


“Zapošljavanje pod posebnim uvjetima i profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom” naziv je međunarodnog stručnog skupa koji u Zadru, već 13. godinu za redom, organiziraju Udruga OSVIT i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Skup na kojem osim vodećih hrvatskih stručnjaka iz područja profesionalne rehabilitacije, sudjeluju i brojni međunarodni stručnjaci okupljeni oko krovne europske organizacije pružatelja usluga za osobe s invaliditetom EASPD, traje dva dana, a jučerašnjem otvorenju u ulozi pokrovitelja nazočio je i dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava.
– Hrvatska kao društvo zrelost pokazuje upravo time da osobama s invaliditetom pristupa kao prema svim drugim osobama u Republici Hrvatskoj. Ne smije se raditi nikakva razlika u kontekstu zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih osoba, a upravo današnji skup i iskustva koja ćemo čuti te razmijeniti s kolegama iz drugih zemalja, dat će nam šansu da unaprijedimo sustav i uspješnije integriramo osobe s invaliditetom na tržištu rada, rekao je ministar Ćorić jučer u Zadru iznoseći podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojem su prošle godine zaposlene ukupno 2.893 osobe s invaliditetom te da je uz mjere aktivne politike zapošljavanja u tu svrhu iskorišteno 18 milijuna kuna. Napomenuo je i kako su preko natječaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom s iznosom od 52 milijuna kuna nagrađene one udruge i pravne osobe koje su zapošljavale osobe s invaliditetom.
– Sve je to kap u moru. U narednom razdoblju potrebno je učiniti da osobe s invaliditetom steknu punu afirmaciju na hrvatskom tržištu rada kako bi pronašli svoje mjesto u društvu, zaključio je ministar Ćorić dodajući kako se trenutno puno radi na izmjenama zakona rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.
– Ideja je vrlo jasna. Želimo taj sustav unaprijediti, odnosno smanjiti potrebne procedure, povećati i pojačati sustav profesionalne rehabilitacije pa i kroz povećanje opsega sredstava, rekao je ministar Ćorić uvjeren kako će u narednom razdoblju svi uključeni u sustav uspjeti postići još veću učinkovitost u kontekstu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.
Inače, u najavi ovogodišnjeg skupa istaknuto je predstavljanje zaštitnog zapošljavanja u Republici Hrvatskoj, zorno prikazivanje kako radnici i poslodavci osoba s invaliditetom mogu doprinijeti pristupačnom i raznolikom tržištu rada razmjenom znanja i usavršavanjem postojećeg načina rada, te ukazivanje na barijere s kojima se pritom susreću.
– Cilj skupa je pronalaženje načina za uklanjanje prepreka i povećanje mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. Analizirat ćemo alternativne mogućnosti novih strategija zaštitnog zapošljavanja primjerima dobre prakse njemačkih zaštitnih radionica, najavili su organizatori skupa na kojem će tijekom dva dana izlagati 30-ak stručnjaka.