Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sveti Petar sanja svoju lučicu

Autor: Siniša Klarica

18.06.2010. 22:00
Sveti Petar sanja svoju lučicu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odlična suradnja s Općinom Sv. Filip i Jakov rezultirala je uređenjem jednog kilometra priobalja te nogostupa uz Jadransku magistralu. U planu je njegovo dovršenje do kraja naselja, a početak radova se očekuje nakon turističke sezone. Vrijednost svih tih investicija je oko 500.000 kuna, ali znatan dio tog financijskog kolača, daju sami mještani ističe Colić
Nekad isključivo težačko mjesto, Sveti Petar na moru danas se sve više okreće turizmu. Nakon Domovinskog rata i kraha prerađivačke industrije, ali i individualne poljoprivredne proizvodnje, nekadašnji težaci Sv. Petra okreću se turizmu kao jedinoj profitabilnoj gospodarskoj grani. Predsjednik MO Sv. Petra Fedor Colić kaže da je u posljednjih 20 godina turizam u Sv. Petru porastao za 300 posto.
Kvaliteta turističke ponude
– Mještani Sv. Petra, pretežito Colići i Jurišići iz težačkih obitelji svojim teškim radom i znanjem pretvorili su selo u traženo turističko odredište. Shvatili su na vrijeme što je turizam, a svoj trud, znanje, lokalitet i osobna sredstva podredili su poboljšanju turizma. U svemu tome mještani imaju podršku lokalne samouprave turističke zajednice mjesnog odbora Sv. Petra. Kampovi, apartmani, sobe, ugostiteljski obrti, marketi u posljednjih 20 godina digli su kvalitetu ponude turizma za 300 posto. Marljivi mještani uložili su ogromna privatna sredstva za uređenje obale, plaža, priveza brodica, mjesnih puteva, nogostupa, kaže Fedor Colić.
Uz turizam Sv. Petar mogao bi se osloniti i na osnovanu Zadrugu Sv. Petar. Okosnica turističke ponude su uz 15-ak autocampova i znatan broj privatnih iznajmljivača. Tako ljeti, Sv. Petar naraste s 300 na preko 2.000 žitelja. Svima treba omogućiti pristojnu infrastrukturu.
Colić posebno ističe odličnu suradnju s Općinom Sv. Filip i Jakov koja je rezultirala uređenjem jednog kilometra priobalja te nogostupa uz Jadransku magistralu. U planu je njegovo dovršenje do kraja naselja, a početak radova se očekuje nakon turističke sezone. Vrijednost svih tih investicija je oko 500.000 kuna, ali znatan dio tog financijskog kolača, daju sami mještani.
Ribarske večeri
Oni koji to nisu u stanju, kaže Colić, pomažu sudjelovanjem u radovima.
– Od državnih institucija i dalje očekujemo obostranu suradnju. Samo se tako možemo razvijati jer, mještani koji imaju ideje, znanje, volju i zarađeni novac žele ulagati u razvitak zajedničkog napretka Sv. Petra. Apeliramo svi zajedno da državni službenici svojim stručnim znanjem, dobrom voljom neka širom otvore vrata privatnicima da investiraju i zapošljavaju u što većem obimu. Moramo iskoristiti ovu pozitivnu klimu među svim mještanima Sv. Petra, kaže Colić istaknuvši posebice mlade koji su promijenili način razmišljanja i neke stereotipe o Sv. Petru.
Naime, zbog specifičnosti položaja i poljoprivrednih površina uz more, stariji mještani nerijetko su branili pristup moru. Danas su se mladi, svjesni značaja turizma odrekli djela svojih parcela uz more kako bi one bile prohodne za pristup gostima. Što više, posebno ističe Colić, grupa mjesnih entuzijasta počela je s organizacijom Ribarskih večeri u Sv. Petru. Tiha želja mještana koja je određena za nešto “bogatiju” budućnost jest i izgradnja mjesne lučice, sve s ciljem obogaćivanja ponude u ovom malom, ali izuzetno lijepom primorskom mjestašcu.