Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Talijani učili kako to radi Pomorska škola

Autor: Petra Mičić

18.06.2010. 22:00
Talijani učili kako to radi Pomorska škola

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pomorska škola Zadar u četvrtak je ugostila ravnatelja i profesore talijanske škole „Isis Osimo Castelfidardo” iz talijanskog grada Osimo, a susretu je nazočila Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar te Eni Perović, tajnica Zajednice Talijana u Zadru.
Ravnatelj i profesori talijanske škole razgledavali su zadarsku Pomorsku školu, kao i tehnologiju na kojoj učenici svakodnevno rade, a nakon susreta u školi, za goste je organizirano i razgledavanje grada.
– Drago mi je da možemo ugostiti ljude iz drugih država te vidjeti kako funkcioniraju njihove škole. Nadam se da ćemo nakon ovog susreta i mi posjetiti njihovu školu i grad. Ovo gostovanje je organizirano sasvim slučajno. Naime, budući da sam član Rotary cluba Zadar kontaktirali su me iz splitskog Rotaryja i tako je ovaj susret organiziran, kazao je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar, dodavši kako je ovo izuzetna prilika za ostvarivanje suradnje sa školama iz drugih država.
Gosti iz Italije su od Ancone došli s jedrilicom, a kako kažu, za njih je bio izazov s jedrilicom preploviti Jadransko more.
– Sretni smo što smo došli u posjet Zadru i vidjeli kako izgleda vaša škola i čime se bavite. Naša škola je stručna tehnička, odnosno strukovna škola koja, također, ima mnoge programe, a osim toga ima i dugu tradiciju, kazao je prof. Andrea Guerrci, ravnatelj talijanske škole Isis Osimo.
Osimo je grad u blizini Ancone koji se nalazi na udaljenosti oko 15 kilometara od Ancone, smješten na brdašcu u blizini Jadranskog mora.
Jedrilicom iz Ancone doplovili su ravnatelj Guerrci, prof. Paulo Falasconi, prof. Sergio Massaccesi, prof. Dario Quartini, Eduardo Conte, Enrico Giacetta te skiper Fabio Sabatinelli.
– Zajednica Talijana uvijek je otvorena za sklapanje novih prijateljstava, u ovom slučaju sa školom iz Osima. Nadamo se da će naši gosti u Italiju ponijeti dobra i pozitivna iskustva iz Zadra, istaknula je Rina Villani.
Nakon razgledavanja grada i posjeta Zajednici Talijana u Zadru, za goste je organizirana i večera na kojoj su gosti uživali u autohtonim dalmatinskim jelima.
Ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković pokazao je gostima način rada škole, broj učenika te odjeljenja koja učenici mogu birati.
Diplomom Pomorske škole Zadar danas se ponosi više od 3.000 pomorskih časnika i ostalih stručnjaka na moru i kopnu, istaknuo je ravnatelj Perković.