Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Fantela i Marenić glavni hrvatski aduti za olimpijadu

18.06.2012. 22:00
Fantela i Marenić glavni hrvatski aduti za olimpijadu


U Splitu je danas službeno javnosti predstavljena hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija, koja je s 12 sportaša u osam disciplina, od 16 mogućih u deset klasa, najbrojnija kod individualnog sporta u hrvatskoj misiji za London 2012.
Među 57 zemalja koje su stekle pravo nastupa na OI u jedrenju Hrvatska je po broju natjecatelja na diobi osmog mjesta. Na Olimpijske igre dolazimo kao jedna od najmoćnijih reprezentacija svijeta, sa sportašima koji su u ovom olimpijskom ciklusu ostvarili povijesne uspjehe o kojima se samo sanjati moglo. Prva seniorska svjetska medalja u olimpijskim disciplinama, pa onda još pet takvih, zatim prvo odličje u ženskom jedrenju, 12 europskih medalja ukupno.
Boje Hrvatske na OI 2012. u jedrenju će braniti Šime Fantela i Igor Marenić, Tonči Stipanović, Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić, Marin i Dan Lovrović, Pavle Kostov i Petar Cupać, Enia Ninčević i Romana Župan, Luka Mratović. Sportaše će pratiti treneri Edo Fantela, Jozo Jakelić, Marin Siriščević, Tonči Antunović, Robert Sandalić, Roberto Benamati, Karlo Krpeljević i Aleksandar Jocić. Vođa reprezentacije je Marko Mišura, liječnik Vladimir Ivančev, fizioterapeuti Dario Karamatić i Dean Mistura.
“Savez daje sve što je moguće da bi se ovi sjajni jedriličari mogli pripremati na najbolji mogući način. Ono što svi od nas očekuju su medalje, no bez Fortune, božice sreće, nema ni medalje. Nadam se da ćemo uz iskustvo, znanje i talent imati i sreće i da će hrvatsko jedrenje ove godine doći do svog prvog olimpijskog odličja, ali ne želim da sportaši budu pod tim pritiskom. Možete biti sjajni, a da medalja ipak izostane. Zato vas molim da svi držite palčeve i da ćemo napraviti i taj zadnji korak i popeti se na olimpijsko postolje”, kazao je danas predsjednik HJS-a Marijan Hanžeković.
Današnji dan bio je jedini mogući za održavanje ovakvog događanja, iz vrlo jednostavnog razloga – jedini dan tijekom lipnja i srpnja da je bilo moguće okupiti sve olimpijce u Hrvatskoj. Tonči Stipanović jučer se vratio s priprema u Weymouthu, poprištu olimpijske regate, a Šime Fantela i Igor Marenić sutra putuju najprije za Weymouth, a potom za Škotsku gdje će krajem mjeseca nastupiti na Europskom prvenstvu klase 470.
Službenom predstavljanju nazočili su i nekadašnji olimpijci, a s nekoliko prigodnih riječi pozdravio ih je Tito Barač, olimpijac iz Helsinkija 1952.
“Velika je čast biti na Olimpijskim igrama, veća nego na bilo kojoj drugoj regati i uz malo sreće nadam se da ćemo se nakon OI ponovno naći ovdje za jednu dobru čestitku”, kazao je 83-godišnji Tito Barač.
Uz Fantelu i Marenića na EP u Škotskoj jedrit će među ženskim posadama i Enia Ninčević i Romana Župan, dok će Tina Mihelić početkom srpnja nastupiti na EP Laser Radiala u Francuskoj. Ostali nemaju više regata do OI.