Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Govori mi o Augusti” otvara Kazališno ljeto

18.06.2012. 22:00
“Govori mi o Augusti” otvara Kazališno ljeto


Predstavom „Govori mi o Augusti” otvorit će se 18. Zadarsko kazališno ljeto, čiji je program danas predstavljen u Maloj dvorani HNK Zadar. Renato Švorinić, ravnatelj zadarskog kazališta, istaknuo je punoljetnost i ozbiljnost zadarske ljetne kazališne manifestacije, ne želeći se posebno osvrtati na financijski aspekt, već toliko uobičajen za ovu manifestaciju.
– Počinjemo vlastitom produkcijom, ovo je sedmi tekst u posljednjih pet godina i mislim da je to velika stvar. Tekst je dosta aktualan, a imamo sinergiju profesionalnih glumaca i polaznika glumačke radionice, kazao je ravnatelj Švorinić. Nešto više o samoj predstavi, za čiji tekst potpisuje Luko Paljetak, kazala je redateljica Jasna Ančić, istaknuvši kako ga netko naziva farsom, no ona će reći kako se radi o romansi neromantičnog vremena.
– Svaki tekst pruža nevjerojatnu platformu za kazališni izraz, kazala je Jasna istaknuvši kako su tekstovi Luke Paljetka odjednom uzletjeli u svim kazalištima u Hrvatskoj.
Nakon premijerne predsatave moći ćemo još jednom vidjeti komad Kazališta lutaka Zadar Drago Č. I tvornica čokolade, te „Iznenada prošlog ljeta” u izvedbi poilaznika glumačke radionice HNK Zadar. U goiste nam dolazi Rene Medvešek s „kontrabasom”, kao i Ksenija Prohaska s „Clarom Schumann”. Vidjet ćemo još i predstavu Planet arta „tko je ovdje lud”, a u Zadru će gostovati i Teatar Gavran s predstavom „pacijent doktora Freuda”. Još jednom će zaigrati Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica” za koju je ravnatelj Švorinić istaknuo veliku zainteresiranost i nadu u još puno izvedbi.
Festival suvremene glazbe donosi četiri koncerta, a otvara ga Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije sa specijalnim gostima. U goste nam dolazi i Brasil acoustic, Serge lopez trio, a posljednji koncert izvest će „mr defunkt” Joseph Bowie&The Bastardz i to u lounge&baru Ledana.