Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sali i film su se uvijek tajno voljeli

18.06.2012. 22:00
Sali i film su se uvijek tajno voljeli


Prvi saljski filmski festival „Saljski jeran”predstavljen je danas u Atriju Gradske knjižnice Zadar. U me organizatora, Turističke zajednice „Dugi otok-Sali” i Knjižnice Sali program su predstavili Ivana Čarić i Ante Mihić. Riječ je o festivalu turističkog filma, a održat će se kroz dva dana, ponedjeljak, 25. I utorak 26. Lipnja. Ante Mihić je istaknuo kako ovakav filmski festival ne postoji u Hrvatskoj, a najavio je i zanimljivo otvaranje.
– Svečano otvaranje počet ćemo projekcijom kratkog filma Marka Rukavine na površini mora u Fangu- Film „Kamerom kroz Sali”, naime, prikazat će se na površini mora. Nadamo se da će biti bonaca, kako nam ne bi pokvarilo sliku, klazao je Mihić napominjući kako je najbolja dubina mora od pet centimetara za ovakvo prikazivanje.
Nakon svečanog otvaranja uslijedit će prvi dio službenog programa na skalinama zgor pužića, a za pola noći zakazan je off program, na punti bluda. Prikazat će se filmovi OŠ Starigrad „Tajna života” i Knjižnice Sali „ki se boji Pepa još?”
U utorak, 26. Lipnja u 21.30 sati u cimatoriju Svetoga Roka, prikazivat će se filmovi u konkurenciji Saljski jeran. Uslijedit će svečana dodjela nagrada, u ponoć u saljskom masliniku kod Lokve. U off programu prikazat će se film Udruge mladih Ista, Cantina de mi vida, a potom će uslijediti rock koncert.
U ocjenjivačkom sudu sjede: Sergej Stanojkovski, Neven Stojaković, Tomislav Grandov, te dvoje novinara iz Slovenije. Plakate je izradila Judita Frančeskini, a statue „Saljski jeran” Vedran Petešić. Glavne nagrade su prva nagrada publike i prva nagrada ocjenjivačkog suda, a u konkurenciji je dvadeset filmova, što Mihić priznaje da ga je iznenadilo.
– Želimo Sali vratiti filmu, jer su se Sali i film tajno uvijek voljeli, a nekad i javno, kazao je Ante Mihić.