Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stojaković je demistificirao hrvatsko lutkarstvo

18.06.2012. 22:00
Stojaković je demistificirao hrvatsko lutkarstvo


U Kazalištu lutaka Zadar danas su se njegovi prijatelji i kolege prisjetili Branka Stojakovića, čovjeka koji je stvorio likovni identitet Kazališta lutaka u Zadru i koji je tragično preminuo prije 20 godina.
Obilježavanje je započelo predstavom “Botafogo” Dječjeg kazališta iz Osijeka, čiju je scenografiju, ujedno i svoju posljednju, radio Stojaković. Nakon toga njegovi prijatelji i dugogodišnji suradnici uputili su se na Brankov grob.
Nešto iza podne, u Brankovu stilu, u KZL-u Zadar otvoren je “Jimmy caffe”, u kojem su se Brankovi prijatelji prisjećali anegdota iz njegova života koje su javnosti do tada bile nepoznate.
Govorili su Abdulah Seferović Sefi, Srećko Šestan, Jakša Fiamengo, Zvonko Festini, Tahir Mujičić, Pero Mioč, Milena Dundov, Tomislav Marijan Bilosnić, Želimir Maštrović, Senka Paleka i mnogi drugi. Program je moderirala glumica KZL-a Tamara Šoletić, a mikrofon je prvo predala prvom Brankovom učitelju lutkarstva, zadarskom fizijatru Želimiru Maštroviću koji se prisjetio Brankovih početaka.
Maštrović, koji je oduvijek gajio ljubav prema lutkarstvu, Branka je upoznao kada mu je ovaj popravljao brodski mkotor, a potom je oca nagovorio da ga zaposli u knjigovežnici naučne biblioteke te su uskoro u Maštrovićevom podrumu otvorili lutkarsko kazalište “Ginjol”. Tamo ga je slučajno zapazio Bruno Paitoni koji ga je potom odveo u Kazalište lutaka.
Otprilike u isto vrijeme, nekoliko mjeseci kasnije u kazalište je stigao i Zvonko Festini koji se prisjetio Brankovih prvih lutaka, dok je Abdulah Seferović kazao nešto o njegovim zaslugama za zadarsko i hrvatsko lutkarstvo uopće.
– Nikako ne mogu zaboraviti duh što ga je Jimmy širio oko sebe. Bio je spiritus movens suvremenog hrvatskog lutkarstva. To što ovdje nema paravana njegova je zasluga, on je zaslužan za demistifikaciju lutkarstva, kazao je Seferović, prisjetivši se kako je Branko 1963. srušio lutkarski paravan u Jazinama.
Anegdote i zajedničke duhovite dogodovštine s Brankom prepričavali su i Miočev, Bilosnić, Dundov, ali i mnogi drugi uzvanici. Vremena za reći sve što se o Branku Stojakoviću može reći bilo je jednostavno nedovoljno. Zadarski pisac Tomislav Marijan Bilosnić dao je zanimljiv prijedlog da se sve anegdote zapišu u jednoj knjizi koja će, ako zaista bude napisana, biti vrijedna ostavština svim budućim naraštajima.