Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sunčalište, rampa, pomagači…

18.06.2012. 22:00
Sunčalište, rampa, pomagači…


Na sunčalištu je mala šteta, izbijeno je nekoliko kamenih dijelova i jedna ležaljka, platno koje služi za hlad je malo pocijepano, no šteta nije onolika kolika je bila dosadašnjih godina. Apeliram na naše ljude da pokažu dobrodošlicu i obrate pozornost, kaže Kasipović


Plaža za osobe s invaliditetom na Vitrenjaku od sutra će biti u punom pogonu, a i ove godine će uz voditelja plaže Josu Kasipovića na njoj raditi i još dvije osobe. Kao i dosadašnjih godina, svakim danom od 8 do 12 sati te poslijepodne od 17 do 19 sati na osobe s invaliditetom pazit će Kasipović i dvojica pomagača koji održavaju plažu čistom i pomažu kupačima kojima je plaža namijenjena pri ulasku i izlasku iz mora, premještaju ih u specijalna kolica i iz njih, pomažu im da se odjenu i skinu, s njima se druže i razgovaraju.
Pomoć Grada
Zbog usluge koju pružaju, kaže Josipović, postali su plaža koja privlači osobe s invaliditetom iz svih krajeva te je istaknuo kako se Grad Zadar vrlo dobro brine za plažu te podržava njihove akcije.
– Grad je i ove godine pokazao da ima razumijevanja za najranjivije skupine, a osim mene bi trebala raditi još dvojica. Financijska situacija u Gradu je teška, ali bez obzira na to već su uložili neka sredstva i mislim da će sve biti u redu i da će ti dečki raditi kao i do sada, kazao je Jozo Kasipović, koji je i predsjednik Udruge distrofičara Zadarske županije.
Prošlog mjeseca ponovno su imali akciju čišćenja plaže u kojoj su sudjelovali Športsko-ribolovno društvo Zubatac, Udruga tjelesnih invalida Zadar i Jedriličarski klub Uskok, a s rampe su očišćeni ogromni nanosi pijeska.
– Priprema koju moramo napraviti svake godine i uređivanje iziskuju sredstva i u tome nas Grad podržava. U akciji nam je pomogao i Mario Pešut, pročelnik Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, koji vodi održavanje i pomoć i pomaže nam u svakom trenutku. Nadam se da će se podrška koju nam pružaju nastaviti i dalje, kaže Kasipović.
Posebna plaža
Na kupalište na Vitrenjaku svake godine dolazi sve više osoba s invaliditetom. Aktivno rade posljednje četiri godine, a uz betonsku rampu za ulazak u more, za osobe s invaliditetom postavljeno je sunčalište sa svlačionicama i ležaljkama, a uz to imaju i posebno prilagođen toalet, rezervirana parkirališna mjesta i uređene prilazne staze. Pri ulazu u more preko rampe imaju i specijalna kolica s kojima pomažu osobama s invaliditetom da lakše dođu do mora i uživaju u kupanju. Jozo Kasipović posebno je napomenuo kako je i hostel uredio četiri apartmana za osobe koje dolaze na kupalište.
– Prije je bilo problema za osobe s invaliditetom da pronađu privatni smještaj koji je prilagođen njima. Međutim, prošle godine su u Omladinskom hostelu uređene četiri sobe koje su u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom, a stranci koji dolaze svake godine kupili su stanove u blizini i sami ih opremili. Ovo je korist za grad i za sve, kaže Kasipović ističući kako su osobe s invaliditetom prepoznale ovu plažu koja je posebna baš iz razloga što imaju pomoć pri ulasku u more.
Veliki problem prijašnjih godina predstavljali su vandali, koji su uništavali sunčalište, rampu i prostorije. Ove godine je pred sezonu ipak bilo nešto manje uništenog.
– Na sunčalištu je mala šteta, izbijeno je nekoliko kamenih dijelova i jedna ležaljka, platno koje služi za hlad je malo pocijepano, no šteta nije onolika kolika je bila dosadašnjih godina. Apeliram na naše ljude da pokažu dobrodošlicu i obrate pozornost, jer ova rampa je jedina mogućnost za osobe s invaliditetom, ali i za starije i operirane da lakše uđu u more, kaže Kasipović.