Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadru jedina srednja škola suvremenog plesa u Dalmaciji

Autor: Ante Rogić

18.06.2013. 22:00
Zadru jedina srednja škola suvremenog plesa u Dalmaciji

Foto: Vedran SITNICA



Srednja plesna škola je strukovna škola nakon koje se oni koji završe mogu zaposliti kao plesni nastavnici za djecu školskog uzrasta


Srednja plesna škola koja djeluje u sklopu Glazbene škole Blagoje Bersa uspješno je završila prvu godinu rada. U povodu toga događaja razgovarali smo s Jasnom Frankić Brkljačić, nastavnicom u GŠ Blagoje Bersa, koja je napravila koreodramaturgiju predstave “Vile velebita” s kojom su se učenici prvog razreda srednje škole suvremenog plesa predstavili na godišnjoj produkciji plesnog odjela u HNK Zadar.
Iako su predstavu koreografirale nastavnice Lucija Mikas i Jasna Frankić Brkljačić, veliki dio posla su napravile učenice. Njih 16 bivše su učenice osnovne škole, učenice Vlaste Marotti Hrašćanec, Sanje Petrovski i Jasne Frankić Brkljačić. Svakodnevnim su radom, čak i subotom učile klasični balet kod Darka Brkljačića, solfeggio kod profesora Nebojše Lakića i klavir kod profesora klavirskog odjela te prof. Marijane Jakuš.
Lucija Mikas predaje im suvremene plesne tehnike, a Jasna Frankić Brkljačić predmet Laban-ples i ritmiku.
Pitamo Jasnu Frankić Brkljačić u čemu je značaj srednje plesne škole za Zadar.
– Prije svega nastavak školovanja za najtalentiranije učenike naše osnovne škole. Zatim to je strukovna škola nakon koje se oni koji završe mogu zaposliti kao plesni nastavnici za djecu školskog uzrasta i na kraju predstavlja mogućnost podizanja profesionalnog nivoa na području suvremenog plesa u Zadru.
Naravno i do sada su učenici nastavljali svoje obrazovanje i plesne karijere, ali su najčešće morali otići iz Zadra, neki u Zagreb, a neki na brojne europske plesne akademije. Najpoznatija Zadranka na području suvremenog plesa je Petra Hrašćanec.
San mi je da se ova naša obrazovna vertikala uzdigne i na akademski nivo u Zadru. Program po kojem radimo je program Škole suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu. Ana Maletić je bila učenica Rudolfa Labana, pa bi otvaranje Labanovih studija u Zadru bila prilika da neke od ovih učenica ostanu ovdje. Kuriozitet je što takva vertikala ne postoji nigdje u svijetu i Zadar bi vrlo brzo bio prepoznat među svjetskim ljubiteljima Labana. U Hrvatskoj smo mi treća srednja škola suvremenog plesa, a jedina u Dalmaciji, rekla nam je Frankić Brkljačić ističući kako je iza srednje plesne škole godina napornog rada, ali okrunjena izvrsnim rezultatima.