Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad podržava Ćosić, Županija ne

18.06.2016. 22:00
Grad  podržava  Ćosić,  Županija  ne


Novo rukovodstvo prvi put se bira sa specifičnim uvjetima svake zračne luke, a u zadarskoj je uvjet iskustvo na rukovodećem mjestu u zrakoplovstvu
S obzirom na značaj zadarske Zračne luke i činjenicu da je uvrštena na Listu strateških projekata RH, natječaj za novo rukovodstvo bit će jedan od najkontroverznijih u lokalnim krugovima. Politika je, naime, u kadroviranju ove važne državne tvrtke uvijek voljela umiješati prste jer je sebi tako mogla osigurati nadzor nad situacijom u tvrtki. Naime, Luka je zadnjih godina nekim političkim strukturama u Zadru bila jedan od temelja razvoja Zadra, a drugima “kost u grlu” jer za prošle SDP-ove vlade u ovu državnu tvrtku nisu mogli uhljebiti svoje kadrove.
Zbog najboljih rezultata zabilježenih u povijesti Zračne luke stoga smo uoči raspisivanja novog natječaja provjerili tko u lokalnoj vlasti daju podršku aktualnoj direktorici, a tko bi na ovoj dužnosti radije vidio nekog drugog. Kontaktirali smo sve sudionike godišnje skupštine Zračne luke koji su protekloga utorka bili na sjednici u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kada je donijeta odluka o raspisivanju novog natječaja. Zbog situacije u Vladi, naravno, ne zna se termin objave natječaja.
Župan tužio Luku
Zanimljive su bile reakcije lokalnih dužnosnika koji su bili na skupštini u Zagrebu na pitanje kakvim ocjenjuju dosadašnji rad direktorice Ćosić i bi li joj dali podršku za još jedan mandat, pa je tako gradski pročelnik za gospodarstvo Ivica Katić odbio dati odgovor, jednako kao i župan Stipe Zrilić. No, ova reakcija župana i nije čudna s obzirom na to da je nakon imenovanja Irene Ćosić za direktoricu čak tužio Zračnu luku, tražeći poništenje svih odluka Skupštine Zračne luke od 4. studenog 2013. godine, a to znači i poništenje odluke o opozivu tadašnje direktorice Katice Pupić-Bakrač. Zrilić je tražio i poništenje odluku o imenovanju Irene Ćosić, te odluku o raspisivanju natječaja za imenovanje Uprave-direktora Zračne luke.
Zrilić je izgubio spor, a Županija je Luci morala platiti 150.000 kuna sudskih troškova! Skupo je tako Županiju stajao županov pokušaj povratka Katice Pupić Bakrač na mjesto direktorice, ali je Zrilić javnosti poručio kako ova tužba “nema nikakve veze s Katicom Pupić Bakrač niti s Irenom Ćosić, već s tim da Skupština nije poštovala zakonsku proceduru”.
Uvjeti natječaja
Nakon što je ova lijepa svota legla na račun Luke, razumljivo je da župan danas ne želi komentirati moguće produljenje mandata Ireni Ćosić. Da do danas nije pomiren s odlukom o njenom imenovanju, niti bi je podržao u njenom mandatu, kazuje još njegova izjava iz siječnja ove godine kada je izjavio: “Zračna luka odradila je godinu relativno dobro, ali se uvijek može bolje”.
O imenovanju novog rukovodstva Luke odlučit će nova vlada, ma čija ona bila, a zanimljivo je da Ćosić sve ovo vrijeme ima podršku gradonačelnika Božidara Kalmete. On je, naime, bez obzira na stranački predznak onih koji su direktoricu imenovali, uvijek prije svega gledao njezine rezultate. A oni su proteklih godina stalno bili u usponu, pa ostaje pričekati odluku nadležnog ministarstva, čija je u ovom slučaju ipak zadnja. Odluka će biti tim zanimljivija jer se novo rukovodstvo prvi put bira sa specifičnim uvjetima svake zračne luke, a u zadarskoj je uvjet iskustvo na rukovodećem mjestu u zrakoplovstvu.
Ćosić potvrdila kandidaturu
O tome hoće li se prijaviti za još jedan mandat, pitali smo direktoricu  Irenu Ćosić:
– Vjerojatno hoću, moji mi suradnici daju podršku u tome, a to mi je  najvažnije. Još ne znamo kada će natječaj biti objavljen, a on se ove godine donosi temeljem Uredbe o kriterijima za provedbu javnog natječaja  za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava od  strateškog i posebnog interesa za RH. Odredba, koju je zatražila Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, propisuje da zračne luke moraju  dostaviti posebne uvjete koji su sadržani u svakom društvenom ugovoru. U našoj Zračnoj luci taj specifičan uvjet odnosi se na pet godina rada  na rukovodećem mjestu u zrakoplovnoj djelatnosti, a ja udovoljavam  tom uvjetu.