Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Volio bih na Talijane! Izbacimo susjede s druge strane Jadrana i pokažimo da možemo daleko”

18.06.2016. 22:00
“Volio bih na Talijane! Izbacimo susjede s druge strane Jadrana i  pokažimo da možemo daleko”


– Proći ćemo prvi krug. Onda je svaka utakmica biti il’ ne biti. Sve ovisi o tome koga ćemo dobiti. Ako je na drugoj strani i najjači suparnik na papiru, moraš ga dobiti ili zbogom snovima… A ova reprezentacija ima nevjerojatan potencijal. Svejedno protiv koga – kaže Josip Skoblar
Sto golova je zabio u u tri sezone. Zlatna kopačka sa 44 pogodaka. U Marseilleu dan-danas ima status božanstva – Josip Skoblar. Nedavno mu je gradonačelnik Gaudin uručio odlikovanje predsjednika Republike Francuske “Viteza nacionalnog reda”, za zasluge za Francusku. Na ovom je prvenstvu, u svojoj drugoj domovini, ambasador hrvatske reprezentacije. Kralj strijelaca i najpoznatiji Hrvat na francuskim prostorima. Njegovi su golovi bili svaki za sebe – potez umjetnika.
Prve dvije utakmice Hrvatske pod povećalom Josipa Skoblara?
– Sve je bilo dobro. Šteta što su prokockali dva gola prednosti protiv Češke. Ali, to je nogomet. Ne treba tražiti krivca, dlaku u jajetu. Događa se to i većim reprezentacijama. Imamo četiri boda i mirno čekamo utakmicu sa Španjolcima.
Koliko su neredi na tribinama utjecali na psihu igrača i konačan rezultat?
– To me uopće ne zanima. Ne želim ulaziti ni u kakve polemike. Ti ljudi s tribina ne zaslužuju nikakvu pažnju. Niti sam ih gledao, niti želim o njima pričati. Ispod je moje razine poimanja sporta. Postoje službe koje su plaćene da se bave navijačima. Nisam policajac, niti redar…
Čačićev diplomski
Vratimo se, onda terenu, igri naše reprezentacije. Modrić maestralan u prvom susretu, protiv Turske, Rakitić imperatorski u nadmetanju s Česima?
– Perišić je bio najbolji igrača naše repezentacije  u susretu s Česima. Dobro je igrao Rakitić, ali igrač odluke je bio Perišić. Ne samo na ovoj s Česima, nego i na onoj u Parizu. Uvijek je blizu gola, odradi maksimalno. Od jednog do drugog kaznenog prostora, mišljenja sam da se previše troši.  Ima čelićna pluća, može ponavljati, a nakon toliko trčanja u realizaciju ulazi miran i sabran. I efikasan. Bit će naš najjači adut do kraja prvenstva. U Parizu je Modrić odigrao utakmicu života. Počeo je dobro protiv Čeha, koje smo digli u nebesa, a riječ je o skromnoj ekipi, kao i Turskoj, koja nije na našoj razini kvalitete. Nakon 2:0 možda je trebalo povući neki potez. Ali, ne bih ulazio u stručnu analizu i polemiku. Čačić je plaćen za to pa neka za to i odgovara. Na kraju će položiti račune. Ne pada mi na pamet držati mu predavanje.
Ali sam je rekao da je trebao zamijeniti Mandžukića u 75. minuti s nekim bržim napadačem?
– Slušao sam tu priču oko sebe u svečanoj loži. Nisam išao tako daleko u razmišljanju. Bez obzira na to što sam očekivao reakciju nakon 2:0. Čačić najbolje zbog čega je nešto napravio, odnosno zbog čega nešto nije napravio. A nama neće kazati.
Zadovoljni ste kako Čačić vodi momčad?
– S ovom će ekipom stasati, odnosno diplomirati. A za to mu treba Modrić i momčad u raspoloženju trenutačne igre. Da prestanemo sumnjati u njega. Imam svojih razloga zbog čega nisam bio za tu kombinaciju, ali čvrsto stojim iza izbornika. Zna što radi, nema mu se što zamjeriti. Sve su to nijanse. Najvažnije je da ga momčad prati.
Belgijanci razočarali
Španjolci?
– Nisam ih gledao. Vidio sam samo golove koje su ukrcali Turcima. Mislim da Španjolci neće protiv nas igrati u najjačem sastavu. Njima je ta utakmica manje važna nego nama. Bez obzira na to što moraju potvrditi prvu poziciju, a sigurno neće igrati na neriješeno. Igrat će uobičajeno kvalitetno. Jaki su. Možemo ostvariti dobar rezultat. Vidjet ćemo tko će igrati. Vjerojatno i naši igrači trebaju osvježenje kojega nije bilo protv Čeha. U početku ili na kraju utakmice stvar je izbornika.
Što su pokazali Francuzi do sada?
– Više se bave problemom Griezmanna i Pogbe nego svojom kolektivnom igrom. Muče se. Imaju dosta problema u zadnjoj liniji, muče se prema naprijed. Ali imaju pojedince koji mogu riješiti utakmicu, makar u sudačkom vremenu… Po prikazanom do sada ne spadaju u favorite prvenstva Europe.
Talijani nemaju klasne igrače, ali imaju momčad?
– Talijani su uvijek jaki, bez obzira tko igrao Talijani su uvijek favoriti. Tu su Nijemci i nova momčad Engleza.  Belgijanci su me razočarali. Dobili su Irsku, ali… Govorio sam da su favoriti u Brazilu, razočarali su me. Još uvijek sumnjam u njihovu moć. Hazard ne pruža ono što se od njega očekuje. Opet je odigrao loše, što je razumljivo. Ako cijelu sezonu igra neprepoznatljivo, ne može uskrsnuti u reprezentaciji.
Sad il’ nikad
Hrvatska?
– Proći ćemo prvi krug. Onda je svaka utakmica biti il’ ne biti. Sve ovisi o tome koga ćemo dobiti. Ako je na drugoj strani i najjači suparnik na papiru, moraš ga dobiti ili zbogom snovima… A ova reprezentacija ima nevjerojatan potencijal. Svejedno protiv koga, Nijemaca ili Francuza… Ili Talijana. Izbacimo naše susjede s druge strane Jadrana i pokažimo da možemo daleko. Igrači su samouvjereni, sad il’ nikad! Tako i djeluju. Volim takvu pozitivnu prepotenciju, vjeru u svoje mogućnosti. Svaka im čast. Pojedinac me zanima onog trenutka kada momčad funkcionira. Ako nema momčadi, nema ni individualca. Kao što je to bio Modrić protiv Turaka, pa Perišić. Dobro, neka bude i Rakitić kao protiv Čeha. Ali momčad je odigrala maksimalno dobro.
Mandžukić je u krizi apstinencije, ne može zabiti?
– Tako je to s napadačima kada ih neće lopte. Cristiano Ronaldo imao je brdo prigoda, nije zabio niti s bijele točke. Milimetri su odlučivali, ali sve je napravio igrački. Isto vrijedi i za Mandžukića, kriza gola, iako ne dolazi u puno šansi kao Cristiano Ronaldo.