Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Neće biti lako pomiriti stare obrte i novu tehnologiju

18.06.2017. 22:00
Neće biti lako pomiriti stare obrte i novu tehnologiju


Zbog nove izmjene Zakona o fiskalizaciji od 1. srpnja i obrtnici paušalisti moraju izdavati račune putem fiskalne kase. Kako u tu skupinu spadaju stari i tradicionalni obrti koje “na životu” još drže mahom stariji majstori zanata, Udruženje obrtnika Zadar, s ciljem da im pomogne u prilagodbi i provođenju zakonske regulative, organiziralo je seminar pod nazivom “Fiskalizacija kod obrtnika paušalista”.
Informacije na jednom mjestu
Predavanje o tome koje su obaveze za obrtnike paušaliste proizišle iz novog Zakona održala je Đurđica Mostarčić, savjetnica za financije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, a interes je pokazalo pedesetak obrtnika te šest predstavnika tvrtki koje prodaju i održavaju opremu potrebnu za provođenje fiskalizacije.
– Obrtnici mogu postavljati pitanja predavačici o svemu što im je nejasno ili ih zanima, a tu je i šest tvrtki koje nude potrebnu opremu pa imaju priliku odmah dogovoriti nabavku opreme po najpovoljnijim uvjetima. To nam je i bio cilj, kazao je Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika napominjući kako Udruženje nema mogućnost tim ljudima pomoći oko nabavke opreme u smislu sufinanciranja, no barem su im omogućili da sve potrebne informacije dobiju na jednom mjestu, kao i uputu što im je činiti. Istaknuo je kako je svima interes da obrtnici paušalisti opstanu i uspiju u svom poslu.
Savjetnica za financije pri HOK-u, Đurđica Mostarčić, pojasnila je kako sam naziv “poslovanje gotovinom” zbunjuje, jer se ne odnosi isključivo na “keš” naplatu već i onu karticama, pa i kreditnim.  
– Promet gotovinom je plaćanje za isporučena dobra ili obavljene usluge novčanicama ili kovanicama koje se smatraju platežnim sredstvom, karticama, čekom ili drugim sličnim načinima plaćanja, osim plaćanja na transakcijski račun kod banaka, ako ovim zakonom nije uređeno drugačije. Dakle, nakon ove izmjene zakona svi obrtnici, bez obzira na način naplate, moraju imati fiskalne blagajne. Ipak, sada će biti puno lakše “uskočiti u te cipele” nego na samom početku, kad je bilo puno otvorenih pitanja i nejasnoća. Najveći problem, vjerujem, bit će savladavanje fiskalne naplate starijim osobama kojih je puno u tim starim obrtima, rekla je uvodno Mostarčić i precizirala kako se obveznikom fiskalizacije smatra fizička osoba obveznik poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti iz članka 18. Zakona o porezu na dohodak te pravna i fizička osoba koja se smatra obveznikom poreza na dobit prema članku 2. Zakona o porezu na dobit za sve djelatnosti za koje je, prema odredbama posebnih propisa, obveznik izdavanja računa za isporuku dobra ili obavljene usluge.
O računu
Na predavanju se moglo čuti i što sve mora sadržavati račun, a to je vrijeme izdavanja računa (sat i minuta), oznaku operatera (osobe) na naplatnom uređaju, oznaku načina plaćanja računa – novčanice, kartica, ček, transakcijski račun, ostalo, Jedinstveni identifikator računa (JIR) i zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije.
– Za provedbu postupka fiskalizacije izdavanja računa uvodi se obveza korištenja programskog rješenja koje će onemogućiti postupke kojima se izbjegava postupak fiskalizacije izdavanja računa, odnosno kojima se onemogućava postupanje koje je u suprotnosti sa zakonskim propisima. Za ispravnost programskog rješenja propisuje se odgovornost za obveznika fiskalizacije te proizvođača/ili održavatelja programskog rješenja, upozorila je Mostarčić.
Do stupanja na snagu novog, izmijenjenog zakona o fiskalizaciji, mali obveznik fiskalizacije je bio obveznik – fizička osoba, kojoj se dohodak i porez na dohodak od samostalne djelatnosti utvrđuje u paušalnom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak. Ti obveznici fiskalizacije mogli su ovjeravati posebnu knjigu računa u Poreznoj upravi iz koje su mogli izdavati račune, tzv. paragon blokove.
Novost je i to da svi obveznici fiskalizacije pa i oni koji su već ranije dostavili podatke o poslovnim prostorima, obvezni do 30. srpnja 2017. dostaviti podatke o svim poslovnim prostorima u kojima obavljaju djelatnost.
Zaključno s krilaticom “Bez računa se ne računa” završen je seminar uz dobru želju novopečenim fiskalizantima za što brže snalaženje s novim obavezama.